Acteur JANNES COESSENS neemt afscheid van Thuis en geeft fakkel door aan LENNART LEMMENS

Na meer dan zes jaar neemt acteur Jannes Coessens (18) afscheid van Stan Van Damme uit Thuis. De onmogelijke combinatie met zijn universitaire studies en activiteiten naast de set liggen aan de basis van deze moeilijke beslissing. Hij geeft de fakkel door aan acteur Lennart Lemmens, bekend van onder andere de ketnet-reeks Campus 12. Binnenkort is Lennart dus als Stan te zien in Thuis.

“We hebben samen met Jannes de voor en tegens afgewogen,” zegt producer Hans Roggen. “Zijn stevige universitaire studies en de daarbij horende examenperiodes maakten het voor ons als makers moeilijk om met het personage verhalen te vertellen. En tegelijk willen we de studies van Jannes niet op het spel zetten”. Daarom hebben de makers en Jannes samen beslist om het personage alle kansen te geven in het verhaal en ‘Stanneman’ door te geven aan een nieuwe vertolker.

Jannes Coessens: “Een plek in mijn hart”

Jannes: “Toen ik als 12-jarig jonkie aankwam op de set van Thuis, was ik even overdonderd als gelukkig door de collegiale, hartelijke en warme groep mensen waarin ik terechtkwam. Inmiddels is Thuis een groot deel van mijn leven geworden, dat een plekje in mijn hart heeft.” Jannes zegt dat hij met een knaller afscheid gaat nemen van Stan en hij draagt hem met liefde over aan zijn opvolger. “Het was een lastige keuze.  De verhalen van Stan groeiden, dus ook de repetities, draaidagen en voorbereiding. En dat het hele jaar door. Aan de andere kant zijn er mijn studies en andere bezigheden, en het feit dat ik al zes jaar Stan speel. Allemaal elementen die me hielpen in de beslissing om een nieuwe stap te zetten. Acteren is en blijft mijn grote passie, dus ik kijk ernaar uit om nieuwe uitdagingen aan te gaan als acteur.”

Lennart Lemmens neemt de fakkel over: “Spannend, maar heel leuk”

Stan Van Damme wordt binnenkort dus vertolkt door Lennart Lemmens (°1996) uit het Limburgse Heusden-Zolder. Lennart is afgestudeerd als televisieregisseur aan het RITCS. Hij speelde al in de Ketnet-reeks Campus 12, had een rol in de Italiaanse film Mineurs (2008), en was ook te zien in de musical Dolfje Weerwolfje.

Lennart: “Het is ongelooflijk leuk om op de set van een van de meest bekeken series van het land te staan. Je komt meteen terecht in een grote, warme familie waar iedereen zijn steentje bijdraagt. De eerste draaidag vond ik best spannend. Je kent het personage nog niet zo goed, de crew is nieuw, en de tegenspelers moet je nog leren kennen.”

Binnenkort is Lennart voor het eerst als Stan te zien op televisie, maar achter de schermen is hij al een tijdje bezig met de opnames. “Ondertussen zijn we enkele maanden verder en voel ik me al veel geruster. Ik probeer Stan me iedere dag meer en meer eigen te maken. Jannes heeft hem op zijn manier gespeeld, en het is niet de bedoeling dat ik zijn versie hiervan ga kopiëren. Ik neem zijn rugzakje, waar een heel verleden in zit, met me mee, en probeer dit op mijn manier op een goede manier over te brengen naar het Thuis-publiek.”

Ook met de andere acteurs klikt het goed: “Het team is enorm lief en ik ben er heel hartelijk ontvangen. Ik ben enorm goed begeleid door An Vanderstighelen en Katrien De Ruysscher. An was er bij mijn eerste auditie bij, en het klikte meteen. Met Katrien heb ik lang gesproken over het verleden en het rugzakje dat Stan meedraagt. Vanaf het moment dat het gezin naar België is verhuisd, wat er met de vader van Stan gebeurde… Ik ben enorm blij met een tv-moeder als zij!”

Lennart is vanaf 25 april te zien als Stan in Thuis.