Acteur JOHNY VONERS (74) overleden

Vanmiddag, dinsdag 17 maart, is in intieme kring acteur Johny Voners overleden. Hij streed tegen kanker.

Johny Voners, de artiestennaam van Johny Hoebrechts, werd geboren op 26 augustus 1945 in Tienen. In zijn jonge jaren zong hij Charles Aznavour op schoolfeestjes en tijdens zijn legerdienst. Later trok hij naar het Koninklijk Conservatorium in Brussel, waar hij les kreeg van acteur Nand Buyl.

In de jaren zestig trad Johny Voners enkele seizoenen op met cabaretgroepen Malingenkolder en Mam’sel. Begin jaren zeventig was hij verbonden aan de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel, nadien aan het Fakkeltheater in Antwerpen. Intussen speelde hij mee in verschillende tv-series: ‘Axel Nort’, ‘Beschuldigde sta op’, ‘De collega’s’ en ‘Het pleintje’.

Maar het was vooral zijn rol van Xavier Waeterslaeghers in F.C. De Kampioenen waarmee Johny Voners televisiegeschiedenis schreef. Xavier Waeterslaeghers was de keeper van FC De Kampioenen, die bijna elke wedstrijd meer dan tien ballen binnenkreeg. Maar hij was ook de man van ‘Carmenneke’, of ‘sjoeke’, die thuis duidelijk de plak zwaaide. En die de moeder is van Nerooke, de Yorshire terriër waar Xavier Waeterslaeghers niet veel van moest hebben.

In 2001 bouwde Johny Voners zijn zangcarrière uit. Hij werkte aan een Aznavour-repertoire en bracht ook de cd ‘Aznavoners’ uit. In 2018 bracht hij Nederlandse adaptaties van Charles Aznavour.