Alles over het kinderboekendebuut van AN SWARTENBROEKX

Met deze eerste verhalenbundel treedt An Swartenbroekx in de voetsporen van haar vader René. Die creëerde het personage Duupje in 1982 en publiceerde 11 jaar lang wekelijks een ‘Duupje’ in ‘Zonneland’. Er werden ook tv-afleveringen uitgezonden door de toenmalige BRT.  
An vertaalde de wereld van Duupje naar eigentijdse situaties, zonder afbreuk te doen aan de sympathieke humor en herkenbaarheid van deze guitige kwajongen. Een Vlaamse klassieker dus, nu op maat van een nieuwe generatie. En meteen ook het kinderboekendebuut van An.

Wie is Duupje eigenlijk? Duupje is een jongen van de lagere school die met zijn goedbedoelde, hilarische en avontuurlijke ideeën steeds weer de dupe wordt van zijn eigen streken. Soms is hij een rebel, maar meestal heeft hij gewoon een heel klein hartje. An gebruikte die oerherkenbare verhaaltjes al eens als inspiratiebron tijdens haar lessen aan kinderen tussen 7 en 12 aan de Academie voor Woord en Muziek in Bree en merkte dat ze nog niet aan kracht hebben ingeboet. Kinderen herkennen zich immers in de sympathieke ‘underdog’ die Duupje is. Want vroeg of laat is iedereen toch eens het Duupje, niet?

Duupje zelf aan het woord

“Hoi! Ik ben Pieter-Jan Dubois, maar iedereen noemt mij ‘Duupje’. Ik ben tien jaar en zit in het vierde leerjaar. Ik heb nooit goede punten, behalve op turnen. Vorig jaar was ik zelfs gebuist (of is het gebuisd?) op rekenen. Het liefst van al haal ik grapjes uit. Maar de meester kan er meestal niet om lachen. Ik maak altijd speciale dingen mee. Toen ik geen coole jeans met gaten kreeg, kocht Bonneke die voor mij. Maar ze liet de gaten dichtnaaien. Of die keer dat ik van mama niet naar buiten mocht gaan. Ik ban dan maar uit mijn raam gesprongen en had een hersenschudding! Ik ben dus heel vaak het duupje. En in mijn dagboek lees je daar alles over!”

Duupje
(An Swartenbroekx, met illustraties van Dieter Steenhaut)

Verschijnt op 9 maart 2021

€ 13,99
Vanaf 8 jaar
136 blz.
ISBN 978 90 02 27306 3

Standaard Uitgeverij