AXEL DAESELEIRE gaat binnen in het Forensisch Psychiatrisch Centrum van Gent

Aflevering 2 van Axel Gaat Binnen op maandag 7 september om 21.40 bij VTM.

Nog nooit eerder mocht een buitenstaander in het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Gent verblijven, laat staan enkele dagen op rij met een cameraploeg. Tot Axel Gaat Binnen, dat voor een unicum zorgt. In het FPC verblijven geïnterneerden die omwille van een psychische stoornis zware strafbare feiten hebben gepleegd. Ze werden geïnterneerd omdat ze niet toerekeningsvatbaar zijn bevonden voor de daden die ze gepleegd hebben. Op maandag 7 september om 21.40 gaat Axel Daeseleire vijf dagen en vier nachten logeren tussen mannen die verschillende criminele feiten hebben begaan. Hij verblijft er tussen patiënten die ofwel geïnterneerd zijn voor zware feiten als moord, pedofilie en verkrachting, ofwel voor het herhaaldelijk plegen van kleinere delicten. Een gerechtspsychiater heeft hen ontoerekeningsvatbaar verklaard.

In het FPC ligt de focus op behandeling en zorg op maat, door middel van therapie en dit binnen de juiste kaders wat veiligheid en bewaking betreft. Zo worden de geïnterneerden voorbereid om ooit, misschien, terug vrij te komen. Of, zoals ze in het FPC zeggen: geresocialiseerd. Het wordt Axel meteen duidelijk dat dit een zwaar beveiligde omgeving is. Zijn bagage en die van de productieploeg worden heel streng gecontroleerd. Na de boodschap “Als u gegijzeld zou worden, drukt u op deze knop”,krijgt Axel het benauwd. 

Axel praat er onder meer met mannen die al een lange tijd in het FPC verblijven voor verkrachting, pedofilie, het dealen van drugs en diefstal. Gesprekken die er serieus in hakken. Hij komt te weten wat hen ertoe dreef om de soms gruwelijke feiten die ze begingen, te ondernemen. Hoe ze er nu tegenover staan. Of ze spijt hebben. En hoe ze tegenover een eventueel herval staan. Vertrouwen ze zichzelf nog? Ook ontdekt Axel dat de relatie tussen de mannen onderling soms een moeilijke is, ook al eten ze allemaal aan één tafel. 

“Ik ga zwaar moeten douchen na dit verblijf. Niet alleen langs de buitenkant, maar ook onder m’n huid, want daar zijn allerlei verhalen onder gekropen en die zal ik moeten uitzweten.”

Van 21u30 tot 07u00 kan Axel zijn kamer niet meer uit, net zoals de geïnterneerden. En ook dat laat op hem een diepe indruk na.