Brain man – Op zoek naar een beter brein voor OTTO-JAN HAM

In de vijfdelige reeks Brain Man onderzoekt Otto-Jan Ham of het mogelijk is de werking van je hersenen te verbeteren. Indien wel, hoe doe je dat dan? En hoe ver wil je daarin gaan? Om een antwoord te vinden op die vragen, onderwerpt Otto-Jan zichzelf als proefkonijn aan een reeks gewaagde experimenten.

Hij krijgt daarbij de hulp van zijn Woestijnvis-collega Bart Van Peer. Bart is wetenschapper van opleiding en al jaren gefascineerd door nieuwe ontwikkelingen in de neurowetenschap. Samen zorgen ze voor een unieke combinatie van wetenschap en humor.

In de eerste aflevering gaan Otto-Jan en Bart na of leren en studeren ons brein kan verbeteren.  Maar eerst wordt het brein van Otto-Jan grondig onderzocht. Hij ondergaat een hele batterij psychologische tests en zijn hersenen wordt gescand.

Daarna gaan Bart en Otto-Jan op bezoek bij Daniel Tammet, een man die tienduizenden cijfers van het getal pi uit het hoofd kan opzeggen. Je weet wel: 3,14 enzovoort. Heeft Daniel goede tips voor Otto-Jan echt aan zijn hersenavontuur begint?

Otto-Jan besluit ook een nieuwe taal te leren: IJslands. Want studeren zou je brein verbeteren. Het zou ook helpen om je impulscontrole te verbeteren, met andere woorden om beter te kunnen weerstaan aan impulsen, stimulansen of opwellingen.

Vanaf dinsdag 7 januari om 21.20 u. op Canvas en meteen integraal op het Canvas-kanaal van VRT NU.