De kerk is fantastisch door RIK TORFS

Rik Torfs kijkt naar de kerk vanuit acht verrassende invalshoeken. Het levert serieuze, grappige, ontroerende, maar altijd prikkelende notities op. Een persoonlijk boek over misschien wel het moeilijkste onderwerp van de christelijke religie.

Kun je een eerbiedwaardig instituut wel fantastisch noemen?

De titel van dit boek moet een vergissing zijn. Het kan niet dat de auteur, een academicus valt op de flaptekst te lezen, dit werkelijk meent. Pure ironie? Het woordje ‘fantastisch’ laat zulks meteen vermoeden. Het past in de wereld van sport en amusement. In kerkelijke milieus scoort het niet. Grote theologen hanteren het nooit, alsof het een woord is dat met het bestaan van God nauwelijks te verzoenen valt. Misschien vinden ze de kerk in werkelijkheid wel degelijk fantastisch, het is te hopen voor hen. Maar kun je een eerbiedwaardig instituut wel zo noemen?

Rik Torfs meent van wel

De beschrijving van de kerk die Rik Torfs in De kerk is fantastisch geeft, is niet altijd mooi. Dat weerhoudt Rik Torfs er niet van haar zeer te waarderen. Hij kiest acht invalshoeken om naar de kerk te kijken. De kerk als gebouw. Als plaats van verrotting. Als pleisterplaats voor ongelovigen. Als oase. Als hospitaal. Als bron van humor. Als plek van schoonheid en als waakvlam voor de verrijzenis. Acht perspectieven die proberen iets van haar te tonen zonder haar helemaal te willen vatten. De kerk blijft ongrijpbaar. Niemand kent haar. Ook de paus niet.

Over de auteur

Rik Torfs (1956) is hoogleraar kerkelijk recht, televisiemaker en columnist. Hij publiceerde een twintigtal boeken, waaronder een roman, hield lezingen in meer dan veertig landen en op vijf continenten, en was rector van de KU Leuven en senator.

De kerk is fantastisch / Rik Torfs / 9789043534772 / 128 pagina’s / verschijnt 29 september 2020 / € 16,99 / Uitgever KokBoekencentrum