GLORIA MONSEREZ en MACHTELD TIMMERMANS geven aftrap voor maand lang jeugdfilm op het JEF festival 2021

Gisteren, zaterdag 6 februari, werd het JEF festival geopend met de première van de animatiefilm Calamity. Festivalmeters Gloria Monserez en Machteld Timmermans gaven de aftrap in de oorspronkelijke festivallocatie in Antwerpen, terwijl maar liefst 260 families thuis via livestream mee konden volgen.

In het Zuiderpershuis, Antwerpen verwelkomde festivalmeter Gloria Monserez samen met haar moeder Machteld Timmermans vandaag het publiek dat thuis de livestream volgden. Daarna keek iedereen online naar de première van de avontuurlijke Franse familiefilm Calamity (over het leven van Calamity Jane, de beruchte outlaw uit het Wilde Westen), gevolgd door een gesprek met de stemmencast (Venna van den Bosch, Vera Mann en Jonathan Demoor). Het publiek stelde vragen via de chat en stuurde foto’s van hoe zij de opening beleefden.

Dit was meteen het startschot voor de 33ste editie van het JEF festival. Tot en met 28 februari kan je thuis meer dan 45 films bekijken op het online festivalplatform. Maar het JEF festival is meer dan enkel films kijken. Op het online medialab platform ontdek je de nieuwste festivalgames en apps. En kinderen kunnen tijdens de krokusvakantie zowel op locatie (in levende lijve!) als thuis zelf aan de slag met film in de masterclasses.

Zo werkte regisseur Vincent Bal een unieke online masterclass Shadowology uit. Wie ooit zijn instagramaccount bekeken heeft, weet hoe het werkt. In de masterclass leert het publiek live hoe je  alledaagse voorwerpen tot leven brengt door te spelen met schaduwen.  

Verder gaat ook de nieuwe kortfilm Schaduwzee van Vincent Bal in première en eert het JEF festival de 110e verjaardag van Annie M.G. Schmidt met een herneming van zijn film Minoes.

Tijdens de krokusvakantie gaan er nog steeds masterclasses fysiek door in Antwerpen (Zuiderpershuis) en Brugge (Cinema Lumière / De Republiek). 
Zo ontwerpen kinderen in de masterclass filterfabriek een filter in de vorm van een masker of een bril op papier. Door middel van augmented reality software wordt die later omgetoverd tot een digitale versie.

Aanbod voor scholen
Niet alleen families maar ook scholen kunnen in februari terecht bij het JEF festival voor de nieuwste en beste jeugdfilms. Dit jaar geen schoolvertoningen op locatie, maar het JEF festival komt gewoon naar de school. Klassen genieten online van de beste festivalfilms in de veiligheid van hun eigen klasbubbel. Per klas kunnen films uit het online aanbod gehuurd worden. Je krijgt dan niet enkel toegang tot het bekijken van de festivalfilm, maar er zijn ook tal van extra’s om de festivalervaring op de eigen school te beleven.

Praktische info
Bekijk films en speel games online op JEFfestival.be t.e.m. 28 februari 2021.

Voor masterclasses kan je terecht op de festivallocatie in Zuiderpershuis (Antwerpen) en Cinema Lumière / De Republiek (Brugge).

Foto: Faye Wolfs