GLORIA MONSEREZ en MACHTELD TIMMERMANS openen het JEF festival 2021 met Calamity

Ketnet-wrapster Gloria Monserez en haar mama Machteld Timmermans (W817, F.C. De Kampioenen) vertegenwoordigen met trots het JEF festival, het jeugdfilmfestival dat plaatsvindt tijdens de krokusvakantie van 2021. Moeder en dochter hebben de eer om het JEF festival te openen, met de animatiefilm Calamity. En voor het eerst organiseert JEF deze opening op al haar festivallocaties tegelijk, rekening houdend met de op dat moment geldende veiligheidsmaatregelen.

Het thema ‘ondersteboven’ vertaalt zich niet alleen in een bijzondere film- en gameprogrammatie vol perspectiefwisselingen en fantasiewerelden. Ook uit zich dit in het ambassadeurschap, waarbij voor het eerst gekozen wordt voor een ouder- en kindduo: Gloria Monserez en Machteld Timmermans. Het meter- en peterschap van het JEF festival viel in het verleden al te beurt aan o.a. Hilde De Baerdemaeker en Pommelien Thijs, Tatyana Beloy en Soe Nsuki, Erik Van Looy en Kamal Kharmach. 

Gloria Monserez is een rijzende ster in het medialandschap. Sinds 2019 mag ze zichzelf Ketnet-wrapster noemen, in het afgelopen jaar vertolkte ze een rol in de Insta-serie Instagefikst en is ze momenteel te zien in de online webserie Ik u ook. 

Ze is alvast verheugd over haar rol als festivalmeter:
“Het is de eerste keer in mijn leven dat ik meter ben en ik kijk er enorm hard naar uit! Films zijn altijd al een groot deel van mijn leven geweest. Het is ook fantastisch om samen met mijn mama meter te mogen zijn van dit prachtige festival. Nu ik wat ouder ben, zie ik wat voor waarde jeugdfilms hebben. Ze raken, laten kinderen zien hoe mooi de wereld wel kan zijn, leert hen altijd iets over zichzelf of over anderen. Dat is zo waardevol.” – Gloria Monserez

Mama Machteld Timmermans, bekend van o.a. in W817 en F.C. De Kampioenen, beaamt dit:  “Zo fijn om dit samen met Gloria te kunnen doen. Al van toen ze klein was, gingen wij samen regelmatig naar de cinema.  Het samen beleven, met de hele zaal mee-ademen met een spannend verhaal, samen binnenstappen in die andere wereld … Wat een belevenis is een filmbezoek! Zowel voor jong als oud. Als mama vind ik het zalig om deze unieke beleving met mijn kinderen te delen.” – Machteld Timmermans

Eigenwijze openingsfilm
Gloria en Machteld verwelkomen je op de feestelijke opening van het JEF festival op zaterdag 6 februari op de verschillende festivallocaties in Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Kortrijk. In Antwerpen zullen ze de opening trouwens bijwonen. Bij dit bijzondere duo hoort ook een bijzondere openingsfilm: Calamity. Deze prachtige animatiefilm van de Franse regisseur Rémi Chayé (bekend van o.a. Reis naar het Noorden) was al prijswinnaar op Cinekid en Annecy filmfestival 2020. De film vertelt het verhaal van de legendarische ‘Calamity Jane’, een eigenzinnige held in een wereld vol stoere cowboys.

“We zijn blij dat we Calamity in deze onzekere tijden voor de sector een waardige lancering kunnen geven op ons festival. Het is een visueel adembenemende film voor jong en oud, met een niet mis te verstane boodschap: neem je toekomst in eigen handen en laat je niet kisten door wat anderen van jou verwachten, en al zeker niet omwille van jouw geslacht of gender. Dat onderschrijven wij graag.” – Kevin De Ridder, programmator van JEF festival. 

Deze avontuurlijke familiefilm wordt uitgebracht door Cinéart en is vanaf 10 februari in de bioscopen te zien.

Beleef JEF festival ook thuis
Het JEF festival gaat door, en dit in hybride vorm, dus zowel fysiek als online. Zo kan je van 6 t.e.m. 28 februari terecht op het online festivalplatform, om films te bekijken. Om de festivalbeleving in huis halen, pre-order je nu al je “Bouw-je-eigen-festival-box” op www.jeffestival.be, inclusief een gratis online filmticket. Speel en experimenteer thuis met filmische opdrachten, en box je eigen festival in elkaar. 

En ook het medialab beleef je dit jaar een beetje anders. Je kan nog steeds terecht op verschillende festivallocaties voor een coronaproof parcours vol nieuwe media, dat je volgt met je eigen smartphone. Maar ook online is er een alternatief met een medialab platform om de nieuwste games en apps te ontdekken.

Op het volledige festivalprogramma is het nog wachten tot 16 januari. Maar nu kan je reeds op www.jeffestival.be terecht om aan vroegboekkorting je tickets te bestellen voor de masterclasses. Ook in strengere lockdown mogen deze doorgaan. Gameplezier verzekerd met masterclasses zoals kindercasting o.l.v. Hakuna Academy, zelf gamecontrollers maken, je eigen filter in augmented reality creëren, … Scoor nu al je early bird tickets.