HENDRIK LASURE wint Sabam for Culture prijs beste jazzcomponist

Hendrik Lasure werd vanavond gekroond tot Jazzcomponist van het jaar. Dat maakte Sabamvoorzitter Jan Hautekiet bekend op het podium van Jazz Middelheim 1.5. Auteursvereniging Sabam beloont de jonge componist (23) voor zijn album Garden Head met het ensemble Warm Bad. Naast de erkenning helpt de geldprijs van € 5.000 Hendrik bij de volgende stappen in zijn carrière. 

“Statement van muzikant pur sang”

De externe en onafhankelijke jury boog zich over de beste jazzmuziek van 2019. Hendrik haalt het daarbij van de andere genomineerden: Nathan Daems, Seynabou Claerhout en Alex Koo.
 
Hendrik Lasure reageert: “Ik ben mijn kompanen van het ensemble Warm Bad ongelooflijk dankbaar! We hebben veel plezier beleefd aan de uitvoering van de muziek. Door de wat onhandige bezetting met drie gitaren was er wel wat arrangement nodig om het geheel in goede banen te leiden. Zo kreeg ik wel de kans om mij meer toe te leggen op de compositie van het geheel en minder op het improviserend spelen.”

Warm Bad bestaat naast Hendrik uit: Marco Giongrandi, Vitja Pauwels, Benjamin Sauzereau, Sam Comerford, Casper Van De Velde, Soet Kempeneer.

Belgische schatkist van jazzcomponisten
 
De jury stelt ook dit jaar weer een sterk kwalitatief aanbod vast:

“Belgische jazzauteurs meten zich met internationale collega’s”

Jurylid Guy Peters: “De Belgische en Vlaamse jazz kan nog altijd bogen op een zeer breed veld waarin jonge talenten en ervaren stemmen elkaar aanvullen. We beschikken niet alleen over zeer veel uitvoerende muzikanten van hoog niveau, maar ook over auteurs die zich kunnen meten met internationale collega’s.”

Maturiteit en sprankelende jeugdigheid in evenwicht

De jury benadrukt dat er meerdere kanshebbers waren, uit verschillende generaties, die boeiende dingen lieten horen. Toch gaf de kwaliteit van Garden Head (uitgebracht bij W.E.R.F. Records) de doorslag:

“Hendrik Lasure belichaamt veelzijdigheid en unieke charme van Belgische jazz”

“Lasures composities brengen eigenzinnige jazz, speelse pop, pittige improvisatie en mysterieuze hedendaagse invloeden bij elkaar. Ze zijn regelmatig echte oorwurmen en vormen live steevast een platform voor verdere exploratie. Hendrik belichaamt als geen ander de veelzijdigheid en unieke charme van de jonge Belgische jazz. Dit is een statement van een muzikant pur sang” oordeelt de jury.

Eervolle vermelding voor Nathan Daems

Nathan Daems (36) speelt zich in de kijker van de jury met drie releases: Peace The New Jazz van Ragini Trio ft. Bojan Z & Sawani Mudgal (WERF Records), Future Flora van Black Flower (Sdban) en Echoes of Zoo (First Provocations).

“Nathan Daems drukt eigen stempel op tradities”

“Nathan heeft zich ontpopt tot een artiest die enorm productief is, en toch kwalitatief hoge toppen scheert. Zijn vermogen om een eigen stempel te drukken op diverse tradities is opmerkelijk binnen de Belgische jazz.” motiveert de jury. Sabam reikt deze prijs jaarlijks uit in zowel de Vlaamse als de Franse Gemeenschap. Wie de prijs in onze andere landshelft op zijn of haar naam mag zetten is vandaag nog niet bekend.