Het levenswerk van iconisch buitenlandjournalist DIRK TIELEMAN

Najaar 1973. Vijftig jaar geleden. De eerste autoloze zondagen. De olieprijzen zijn de hoogte ingeschoten. Een vat olie kost in één klap vier keer meer. Nooit keert de oude prijs nog terug. Het is het begin van een machtswissel die de wereld ingrijpend verandert. De olielanden in het Midden-Oosten worden schatrijk en eisen hun plek op. De islam rukt op, er ontstaan al heel vroeg Islamitische Staten. 

Dirk Tieleman reisde al in 1969 naar het Midden-Oosten en bleef in de daaropvolgende halve eeuw een bevoorrechte getuige. Als journalist zat hij mee in het vliegtuig waarmee ayatollah Khomeini vanuit Parijs naar Teheran terugkeerde. Nadien bracht hij verslag uit van de revoluties en oorlogen in Iran, Irak en Afghanistan en trok hij als reiziger door de Oriënt, door Centraal-Azië naar Vladivostok in het verre Siberië en naar Chongqing voorbij de Oeigoeren. Hij zag hoe China de dominerende wereldmacht werd – zonder dat iemand in het Westen daar acht op leek te slaan. 

In dit boek blikt Dirk Tieleman terug op meer dan vijftig jaar Oriënt aan de hand van reisverhalen en overwegingen over vijftig jaar revoluties en oorlogen in het Nabije en Verre Oosten. 

Wat heeft hij er gezien? Wat heeft hij er geleerd? Waarom is hij ervan overtuigd dat wij moeten weten wat er in die regio aan de hand is? Waarom begrijpen we er niks van? Wat is er dan zo belangrijk? Voor ons, nu? Voor onze kinderen later? 

“Onze toekomst wordt mee bepaald door wat zich in die landen afspeelt. Ik was erbij vanaf het begin, vanaf het eerste oproer in Iran. Misschien kan ik mijn kleinkinderen en ook u wegwijs maken.” – Dirk Tieleman

“In een wereld die we amper nog begrijpen, is Dirk Tieleman een betrouwbare en heldere gids. Je kan Tieleman met zijn halve eeuw journalistieke reiservaring zo’n beetje de Robert Kaplan van de Lage Landen noemen. Dirk Tieleman is als de geschiedenisleraar waar we in deze radeloze tijd met z’n allen naar snakken. Hij durft de vervelende en ongemakkleijke vragen te stellen, en beantwoordt ze vervolgens met een ontnuchterende helderheid.” – Björn Soenens

“Vlaanderen en ook de VRT zijn helemaal niet goed in monumentenzorg. Want wie eraan zou twijfelen, Dirk Tieleman is een monument in de journalistiek. En zijn boek over een halve eeuw journalistieke geschiedenis in de Oriënt brengt inzicht en achtergrond, geschreven door een reporter pur sang, een authentiek mens.”
– Rudi Vranckx

DIRK TIELEMAN (1940) is journalist en auteur. Hij was jarenlang een van de bekendste buitenland-journalisten van de VRT-nieuwsdienst en maakte als verslaggever de belangrijkste gebeurtenissen in het Midden-Oosten en Centraal-Azië aan den lijve mee.

Dirk Tieleman

Waarom we niets van de Oriënt begrijpen (en waarom we dat wel zouden moeten doen)

Verschijnt 5 september 2022
Davidsfonds Uitgeverij
ISBN: 9789022339138
Softcover – 432 p. – € 29,99