JEF NEVE live concert in UZ Gent (24/4) | Livestream via Gent Jazz & Duvel

Op vrijdag 24 april vinden drie lunchconcerten plaats in het Universitair Ziekenhuis Gent. Op die manier wil Gent Jazz, samen met zijn vaste festivalpartners Duvel en Piano’s Maene, de jazzmagie van de festivalzomer naar het ziekenhuis brengen. Jef Neve zal er plaatsnemen achter de piano – aangeboden door Piano’s Maene. Duvel zorgt dan weer voor de livestream, zodat niet alleen de zorgverleners, maar ook iedereen op zijn ziekenhuiskamer kan meegenieten. Thuis zul je de concerten eveneens kunnen volgen via de Facebook van Gent Jazz en Duvel.  

“I don’t think of myself as a jazz musician but a medicine man”, zei de Zuid-Afrikaanse jazzlegende Abdullah Ibrahim ooit – lang voor verschillende wetenschappelijke studies aantoonden dat jazzmuziek effectief een helende werking heeft.

“We zouden kunnen zeggen dat dat ons op het idee bracht om een aantal concerten in UZ Gent te organiseren”, zegt Gent Jazz-directeur Bertrand Flamang, “maar de waarheid is dat we gewoon zin hadden om íets te doen. En dan in het bijzonder voor onze zorgverleners.” Flamang en zijn team zaten op dit moment normaal in de laatste rechte lijn naar Gent Jazz, “maar dat zit er dit jaar dus niet in.” Hij geeft toe dat dat in eerste instantie erg vreemd aanvoelde, het idee dat Gent Jazz de komende maanden geen concerten zou kunnen organiseren. “Tot we met Jef Neve, Duvel en Piano’s Maene de koppen bij elkaar staken en besloten om kleine lunchconcerten op touw te zetten in UZ Gent.”

“Toen Bertrand me belde, heb ik geen seconde getwijfeld”, vertelt Jef Neve. “Gent Jazz en Jazz Middelheim volgen mijn carrière zo goed als van de eerste dag, en steeds weer krijg ik de kans om er mijn nieuwste project voor te stellen – iets waar ik hen enorm dankbaar voor ben. Ook dit jaar zou ik mijn nieuwe album voorstellen op Jazz Middelheim, het zusterfestival van Gent Jazz. Maar helaas: geen festivals deze zomer. Als we echter op zo’n mooie manier samen tóch iets kunnen doen, dan graag!”

Ook voor Duvel was dit een evidentie. “Al jaren schenken we met veel passie onze Duveltjes aan het Gent Jazz-publiek”, zegt Jay Strubbe van Duvel. “Deze zomer zal dat helaas niet het geval zijn, maar dat wil niet zeggen dat mensen niet meer kunnen genieten van een jazzconcert samen met een Duvel – in hun kot uiteraard! Dus ondersteunen we met veel plezier dit hartverwarmend initiatief, en we hopen met die concerten ook echt een hart onder de riem te steken van al onze helden én een mooi, intens moment te bezorgen aan iedereen die via de live-stream meeluistert.”

Ontbraken tenslotte nog in dit verhaal: drie piano’s voor evenveel ziekenhuisafdelingen! “De piano op een positieve manier naar de mensen brengen is sowieso één van onze grote drijfveren”, aldus Stefaan Vanfleteren van Piano’s Maene. “Als jarenlange pianopartner van zowel Gent Jazz als Jazz Middelheim was het dan ook maar vanzelfsprekend om met onze vleugelpiano’s naar UZ Gent te trekken, waar de strijd tegen het coronavirus elke dag wordt gevoerd. Voor ons is dit slechts een zeer nederige, symbolische wederdienst voor de ongelofelijke inzet en toewijding van het verplegend en medisch personeel in deze voor hen zeer moeilijke tijden. Muziek heelt en verbindt – nu meer dan ooit!”   

De lunchconcerten vinden plaats op vrijdag 24 april op drie verschillende tijdstippen en locaties – 11u (afdeling longziekten), 12u (intensieve zorg) en 13u (spoed) – om zoveel mogelijk artsen, verpleegkundigen en ander ziekenhuispersoneel de kans te geven één van de concerten bij te wonen.

De concerten zullen bovendien worden gestreamd naar alle ziekenhuiskamers toe en via de Facebook van Gent Jazz en Duvel, zodat ook de patiënten, de bezoekers van het jazzfestival en Duvel-liefhebbers de kans krijgen om mee te genieten.