Journaalanker MARTINE TANGHE na 42 jaar met pensioen

Op maandag 23 november werd Martine Tanghe 65 jaar en vandaag presenteerde zij voor het laatst Het journaal op Eén. Nu gaat Martine met welverdiend pensioen. Zo komt een einde aan haar lange en rijke carrière bij de VRT Nieuwsdienst, al zal ze ook nog meewerken aan het Jaaroverzicht.  

Ruim 42 jaar lang was Martine Tanghe journalist en nieuwsanker bij de VRT. Ze is zonder twijfel de bekendste en een van de meest gewaardeerde nieuwspresentatoren van Vlaanderen. Ze was ook het vaste gezicht van de verkiezingsprogramma’s van de VRT. Daarnaast presenteerde Martine het bekroonde consumentenprogramma Volt. Heel haar carrière lang was ze een voorbeeld en een ambassadeur van mooi en helder Nederlands. Ze las jarenlang het Groot Dictee der Nederlandse Taal voor, de spellingwedstrijd tussen Vlaanderen en Nederland.  En ze was een boegbeeld van Kom op tegen kanker.

Om het afscheid van Martine te vieren en haar in de bloemetjes te zetten, zorgden de collega’s van de nieuwsdienst aansluitend bij haar laatste 7-uur-Journaal voor een extra Martine-Journaal. Daarin blikte Wim De Vilder met reportages en getuigenissen terug op haar carrière bij de openbare omroep. We zagen ook hoe Martine naar aanleiding van haar pensionering werd ontvangen door de koning en hoe voormalig Europees president Herman Van Rompaey een haiku aan haar opdroeg. Daarnaast bevatte het gelegenheidsjournaal nog een andere mooie verrassing: Martine werd bekroond met de Grote Prijs Jan Wauters. Het laatste Journaal van Martine inclusief het extra Martine-Journaal is te herbekijken op VRT NWS en VRT NU.

Martine beëindigde elk Journaal met het afscheidszinnetje: ‘Dank dat u bij ons was’. Als collega’s en kijkers doen wij dat nu op onze beurt: “Dank dat je bij ons was, Martine!”

Martine Tanghe is na afloop van haar laatste journaaluitzending uitgeroepen tot winnaar van de negende Grote Prijs Jan Wauters. Het journaalanker van VRT NWS is de favoriete taalvirtuoos van de jury.

De Grote Prijs Jan Wauters bekroont elk jaar een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid “die excelleert in het gebruik van het Nederlands, en van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit”. Met deze prijs wil de VRT de nagedachtenis aan een van haar grootste taalvirtuozen, sportverslaggever Jan Wauters, levend houden. De prijs wordt normaal gezien uitgereikt op de VRT-taalavond, die dit jaar door de coronacrisis niet kon plaatsvinden.

De jury van de Grote Prijs Jan Wauters is samengesteld uit acht leden en wordt voorgezeten door Thérèse Wauters, de weduwe van Jan. De andere juryleden zijn Annie Van Avermaet, Leo Hellemans, Wim Vanseveren, Jan Hautekiet, Kristof Demasure, An De Moor en Ruud Hendrickx. Ook Birgit Van Mol maakte jaren deel uit van de jury en werkt nog steeds van aan de zijlijn mee.

Als prijs ontvangt Martine een sculptuur van de Belgische multimediale kunstenaar Katrin Deconinck (°1970). Het steengoedkleien beeldje van een lezende vrouw heet Identiteit en is 75 cm hoog. Kunsthistoricus-curator Sofie Crabbé schrijft over het werk van Katrin: “De geboetseerde lijven zijn vaak voorovergebogen, in zichzelf teruggeplooid of geharnast tegen een buitenwereld. Sommige hebben gesloten ogen of houden de handen over de oren — alsof ze zich even willen afzonderen van prikkels of een verlangen koesteren om zichzelf weg te cijferen, om even te verdwijnen. Steeds is er een onderhuidse spanning voelbaar.” De taal van Katrin vertoont verrassend veel overeenkomsten met die van Martine.