Rolstoel of niet: politie-inspecteur Pieter wil samen met KOEN WAUTERS van metershoge col in Frankrijk vliegen

Het voorbije jaar ontmoette Koen Wauters 4 sterke persoonlijkheden, die door een fysieke beperking hun grote passie of droom moesten opgeven. In seizoen 2 van Over Winnaars gaan ze tot het uiterste om te doen wat ze jarenlang niet meer voor mogelijk hielden: fysiek uitgedaagd worden. Een verlamming houdt hen niet tegen om de Chinese Muur te beklimmen. Een immobiele arm door een hersenbloeding weerhoudt hen er niet van om te kajakken tussen de walvissen. Paragliden kan ook met een rolstoel. En niet kunnen lopen vormt geen obstakel voor een obstakelrun in IJsland.

Als buddy en coach helpt Koen de 4 ‘overwinnaars’ om boven zichzelf uit te stijgen. Op donderdag 5 september 2019 maakt hij kennis met politie-inspecteur Pieter uit Oudenaarde, die bij een ongeval tijdens een schietoefening een kogel in de rug kreeg. “Ik had die dag van dienst gewisseld met een collega”, vertelt hij. “Bij een controle van de wapens werd ik geraakt door een kogel. Die heeft vanbinnen een hele baan afgelegd en zit nog altijd in mijn ruggenmerg. Op dat moment gebeurden schietoefeningen nog zonder kogelvrije vest, sedert mijn ongeval is dat mét vest.”

Ondanks zijn beperking houdt Pieter ervan om fysiek te worden uitgedaagd. “Als 10 mensen iets doen, wil ik daar altijd nét boven gaan.” Vlak voor zijn ongeval stond hij op het punt om samen met een collega te gaan paragliden. Plannen die hij abrupt moest opbergen. Tot nu. “Ik heb er nooit meer bij stilgestaan dat het nog mogelijk zou zijn”, klinkt het. Koen neemt Pieter mee naar het Franse Annecy, waar hij hem zonder enige motorische hulp van een 1,5 km hoge col zal duwen. Een rolstoel zal Pieter niet tegenhouden om de berg af te vliegen. Wat hij niet weet, is dat twee bijzondere gasten hem aan de voet van de berg staan op te wachten…

Over Winnaars: nieuw seizoen vanaf donderdag 5 september om 20.35 bij VTM.