SWAVE en UNIGIFT lanceren solidariteitsactie ‘Smaakvol Gebaar’

Steun zowel je naasten als lokale horeca-uitbaters en geef dit jaar voor Kerst een Smaakvol Gebaar-cadeaubon

De feestdagen komen eraan. Dit jaar zullen we Kerst en Nieuw echter op een andere manier beleven. Families blijven tijdens de feesten noodgedwongen ver van elkaar weg en de horeca blijft nog steeds gesloten. Vandaag lanceert de Kortrijkse start-up Swave in samenwerking met Unigift de kerstboodschap “Geef een Smaakvol Gebaar”. Met dit te smaken initiatief willen Swave en Unigift de lokale horeca een duwtje in de rug geven en mensen de kans geven hun naasten een cadeaubon te schenken voor een lekker etentje of een gezellige avond op café in 2021.

Via smaakvolgebaar.be kan je een cadeaubon kopen bij lokale horeca-uitbaters die je een warm hart toedraagt. Die drop je dan in de brievenbus van familieleden en kennissen met wie je dit jaar niet kan tafelen of die het in deze periode moeilijk hebben. Of je legt die gewoon thuis onder de kerstboom. Een verrassing die hoe dan ook gesmaakt wordt. Er zijn al Smaakvol Gebaar-cadeaubonnen te koop voor 316 horecazaken. Onder andere Véronique De Cock, Louis Talpe, Hanne Troonbeeckx en ministers Hilde Crevits en Jan Jambon kochten vandaag al een Smaakvol Gebaar-cadeaubon bij hun favoriete restaurant of café.

“Dat 2020 een jaar wordt om nooit te vergeten, staat buiten kijf. Maar bijzondere tijden vragen om bijzondere (cadeau)oplossingen. We wilden iets doen voor de horeca-uitbaters, wiens deuren dit jaar alles samen al 4 maanden gesloten waren, en voor de vele mensen die het moeilijk hebben, vooral alleenstaanden. Daarom slaan we de handen in elkaar met Unigift en lanceren we vandaag Smaakvol Gebaar. Via de website steun je jouw favoriete horeca-uitbater én schenk je je naasten een leuk vooruitzicht voor het nieuwe jaar. Zo wordt de koudste periode van het jaar meteen een pak warmer”, aldus Jencey Provoost, CEO van Swave en initiatiefnemer van Smaakvol Gebaar.

Al 316 lokale horeca-uitbaters nemen deel aan de actie
Een idee voor een dubbel gebaar van solidariteit tijdens de kerstperiode. Bij Unigift, Vlaams marktleider op vlak van cadeaubonnen, sprongen ze graag mee op de kar om te helpen. “De sluiting van de horeca vormt voor veel ondernemers een serieuze opdoffer”, vertelt CEO Yordy Eelen. “Door hen een gratis platform te bieden, kunnen hun klanten nu gemakkelijk een cadeaubon kopen voor hun zaak. We hopen dat we de mensen en de horeca-uitbaters hiermee een positief perspectief kunnen bieden. Het cadeau draait om een leuke, sociale beleving in 2021. Bovendien ontvangen horeca-uitbaters het geld meteen op hun rekening, waardoor ze de crisis beter kunnen doorstaan.”

Meer dan 300 Vlaamse horeca-uitbaters zijn al ingeschreven. Dit toont nogmaals aan dat een hartverwarmende actie als Smaakvol Gebaar enorm ‘gesmaakt’ wordt en broodnodig is om zowel je naasten als de horeca-uitbaters moed in te spreken. “Andere sectoren mogen we natuurlijk ook niet vergeten,”vult Jencey Provoost aan“Daarom hopen we vooral dat mensen de Smaakvol Gebaar-bon als een extra cadeautje zien. Iedereen kent wel een horeca-uitbater voor wie het harde tijden zijn. Iedereen kent wel een alleenstaande die het nu moeilijk heeft of heeft familieleden met wie ze dit jaar niet kunnen tafelen. Een Smaakvol Gebaar-bon biedt hen allen een mooi vooruitzicht. En laten we er niet flauw over doen: een cadeautje om in 2021 eens gezellig mee te gaan tafelen of pintelieren met familie of vrienden, je bent daar meestal zelf ook bij!”

Hulp vanuit bekende hoek
De lijst van bekende Vlamingen en politici die zich achter de solidariteitsactie scharen, is lang. Onder andere Véronique De Cock, Jo De Poorter en Hanne Troonbeeckx, maar ook politici Hilde Crevits, Bart De Wever en Bart Somers namen een speciale videoboodschap op om alvast hun favoriete horeca-uitbaters een hart onder de riem te steken. Een videocompilatie van die boodschappen is vanaf vandaag te zien op de campagnewebsite.

Minister Bart Somers vertelt waarom hij deze actie ondersteunt: “2020 was geen gemakkelijk jaar en zeker niet voor onze ondernemers. Wanneer we onze vrienden en familie deze kerstperiode willen verrassen met een cadeautje, kopen we dit best bij onze lokale handelaars. Zij kunnen onze steun gebruiken.”

Al vanaf €20
Op www.smaakvolgebaar.be staan alle deelnemende horeca-uitbaters gebundeld. Bezoekers van de website kunnen in één keer meerdere cadeaubonnen bestellen, bij verschillende restaurants en cafés. Die drop je dan als verrassing in de brievenbus van familie of vrienden of leg je thuis onder de kerstboom. Je kan al een Smaakvol Gebaar geven vanaf €20. Zo biedt het initiatief zoveel mogelijk mensen de kans om hun solidariteit te tonen.

Jencey sluit dan ook af met een warme oproep: “Als 1 op de 100 Vlamingen een Smaakvol Gebaar geeft, toont Vlaanderen tijdens deze kerstperiode aan maar liefst 65.000 mensen zijn solidariteit. Gebaren van solidariteit die eigenlijk dubbel tellen, want je steunt er meteen ook de horeca-uitbaters mee die je een warm hart toedraagt. We kijken ernaar uit om al die warme en vooral smaakvolle gebaren te verspreiden over heel Vlaanderen.”

Wie een horeca-uitbater wil steunen die de Smaakvol Gebaar-actie nog niet kent, kan hem of haar verwijzen naar de website waarop ze zich alsnog kunnen registreren.