TONI COPPERS op de shortlist van de Gouden Strop én de Hebban Thrillerprijs

Toni Coppers staat met “De moord op Arno Linter” op de shortlist van de Gouden Strop en met “Val” op de shortlist van de Hebban Thrillerprijs 2021. Een prachtige dubbele nominatie, waarmee Coppers zijn lange lijst van nominaties en prijzen verder mag aanvullen.

‘Met “De moord op Arno Linter” had ik in dit moeilijke jaar maar één doel voor ogen: mijn lezers meeslepen in een spannend verhaal dat ze niet kunnen wegleggen. Even weg van de realiteit.’ – Toni Coppers

De Gouden Strop, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende roman, bestaat sinds 1986. Met een geldbedrag van € 10.000 voor de winnaar is het de belangrijkste thrillerprijs van Nederland. Een vakjury bepaalt de winnaar.

De Hebban Thrillerprijs bestaat sinds 2020. Lezers in combinatie met een vakjury bepalen de uitslag. De winnaar ontvangt een promotiepakket op Hebban ter waarde van € 2.500,-.

‘Val is het vervolgboek op De zaak Magritte waarin Alex Berger, een complexe ex-flik, voor het eerst zijn opwachting maakte. Als je verliefd kan worden op een personage en zijn internationale setting, dan werd ik dat op Alex Berger.’ – Toni Coppers

Over de prijsuitreiking:

Onder de titel De Nederlandse thrillerprijzen 2021 worden op zaterdag 5 juni vanuit de Bibliotheek Utrecht de vier belangrijkste thrillerprijzen uitgereikt: Gouden Strop, Hebban Thrillerprijs, Schaduwprijs en Zilveren Strop. De uitreiking vormt het startschot voor De Week van het Spannende Boek die op maandag 7 juni begint.

Met De Nederlandse thrillerprijzen 2021 bundelen de Bibliotheek Utrecht, lezersplatform Hebban.nl en de Stichting Gouden Strop de krachten voor een jaarlijks thrillerevenement.

De vier prijzen eren allen een ander segment van het thrillergenre:

  • Gouden Strop, de vakjuryprijs voor de beste Nederlandstalige spannende roman
  • Hebban Thrillerprijs, de lezersjuryprijs voor de beste Nederlandstalige thriller
  • Schaduwprijs, de vakjuryprijs voor het beste spannende Nederlandstalig debuut
  • Zilveren Strop, de vakjuryprijs voor het beste Nederlandstalig korte spannende verhaal.

De uitreiking is zaterdag 5 juni 2021 van 13.30 tot 14.40 uur live te zien. Het laatste deel, de uitreiking van de Gouden Strop, is ook live te volgen op AD.nl.

Toni Coppers staat bekend om zijn ingenieuze plots en doorgedreven psychologische karaktertekeningen. Hij schrijft over mensen van vlees en bloed. Zijn thrillers zijn pageturners waarin spanning en ontspanning elkaar afwisselen. Precies dat maakt Coppers lezen zo verslavend.

Coppers is zonder twijfel Vlaanderens favoriete misdaadauteur. Zijn Liese Meerhout-thrillers zijn veelvuldig bekroond met de Hercule Poirot- juryprijs en meerdere publieksprijzen, waaronder de LangZullenWeLezen- trofee.

De reeks rond Liese Meerhout is een opeenvolging van standalones waar de levensloop van de hoofpersonages als een rode draad doorheen loopt. De boeken werden gebruikt als inspiratie voor de televisiereeks Coppers met Hilde De Baerdemaeker en Joris Hessels in de hoofdrollen. De reeks werd recent terug uitgezonden op VTM4. Hilde De Baerdemaeker zal ook de Liese Meerhout-thrillers inlezen voor luisterboekenapp Storytel.