HERMAN VAN VEEN brengt nieuwe LP met vier nummers uit

De Nederlandse zanger Herman van Veen heeft op 24 maart dit jaar in de Artone Studio in Haarlem vier nieuwe nummers opgenomen: Dag in dag Uit, Mazzel, Vormen van gekte en Het hoort bij mij. De artiest deed dit met zijn muzikanten Edith Leerkes, Jannemien Cnossen, Wieke Garcia, Kees Dijkstra en Marnix Dorrestein, live in de studio. De nummers worden op 17 juli aanstaande, ter gelegenheid van Record Store Day, op een 12”vinyl LP uitgebracht.

Voor de opnamen werd gebruik gemaakt van de zogenaamde direct to disc methode: tijdens de opnamen wordt meteen de lacquer – de lakplaat – gesneden, waarvan later het vinyl geperst wordt. Achteraf kan daarom niets aan de opnamen veranderd of toegevoegd worden, maar het grote voordeel is dat de spontaniteit van het moment optimaal vastgelegd wordt. Het is een werkwijze waarin de liedjes van Herman van Veen uitstekend gedijen. De nummers zullen, in een nieuwe studioversie, ook verschijnen op zijn volgende reguliere album dat later dit jaar verschijnt.

De Artone-sessie vormen een nieuw, bijzonder hoofdstuk in een loopbaan van de veelzijdige Herman van Veen wiens loopbaan inmiddels bijna zestig jaar omspant. Nederland leerde hem in die periode kennen als zanger, muzikant, componist, acteur, regisseur en schilder. Hits als Suzanne, Opzij, Hilversum III, Zo Vrolijk en Anne zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekcultuur.

Met de in de Artone Studio opgenomen 12” vinylsingle levert Herman van Veen ditmaal een bijdrage aan Record Store Day: een jaarlijks evenement waarbij onafhankelijke platenzaken speciale releases aanbieden. In 2021 gebeurt dit op twee ‘RSD Drop Dates’, die plaatsvinden op 12 juni en 17 juli. De LP van Herman van Veen zal op de tweede Record Store Day ‘Drop Date’ te koop zijn en op harlekijnholland.com/shop.