TRIJNTJE OOSTERHUIS terug op befaamd platenlabel Blue Note

Na negen jaar is de Nederlandse artieste Trijntje Oosterhuis terug bij het legendarische jazzlabel Blue Note. Het eerste project dat de zangeres daar uitbrengt is Wonderful Christmastime, een bigband-kerstalbum in de jazztraditie in samenwerking met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Het album verschijnt op 27 november.

Voor Trijntje komt met dit album een droom uit. “Het is een kerstalbum met big band, in de oude traditie van sterren als Frank Sinatra en Ella Fitzgerald. Ik wilde die muzikale kwaliteit behouden. Door de geweldige arrangementen is dat gelukt; het Blue Note-stempel onderstreept dat. Tegelijk maken de bekende liedjes het toegankelijk voor een breed publiek. Een project als dit stond al lang op mijn bucketlist, nu kan ik het eindelijk afstrepen.”

Het laatste album dat Trijntje maakte voor het Blue Note-label was Sundays In New York uit 2011, samen met het Amerikaanse Clayton-Hamilton Jazz Orchestra. Jazzlegende John Clayton tekende op Wonderful Christmastime voor een van de arrangementen. Hij is niet de enige goede bekende van Trijntje op het album: zo speelt Candy Dulfer saxofoon op het titelnummer en zijn er duetten met Alain Clark (Baby It’s Cold Outside), Steffen Morrison (This Christmas) en Jeangu Macrooy op Someday At Christmas. Op de vinylversie van het album doet op dat laatste nummer ook Glen Faria mee.

Eigenlijk zou Trijntje dit jaar haar ‘kerstjubileum’ vieren: de afgelopen vier jaar deed ze kersttournees langs kerken, waar ze samen met één muzikant akoestisch kerstliedjes ten gehore bracht. “Dit jaar zou de vijfde keer worden. Daarvoor wilden we flink uitpakken en de concerten ‘extra large’ maken, samen met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Maar ja, toen kwam corona… Het stond ons gelukkig niet in de weg om toch dit project op te pakken.” Met haar album wil Trijntje een optimistisch antwoord geven op alle kommer en kwel van de afgelopen periode: “Een positief statement maken, is mijn doel. Vandaar dat we met het orkest hebben besloten om toch ook een aantal optredens te doen, in het Concertgebouw en een aantal theaters. Lekker de boer op met z’n allen, echt voor de joy. En allemaal coronaproof, natuurlijk.”

Het album werd opgenomen in de befaamde Wisseloord Studio’s, grappig genoeg tijdens het laatste staartje van de hittegolf in augustus. “We hebben daar twee dagen gewerkt in de bloedhitte; ik heb de hele Wisseloord volgegooid met kerstversiering”, lacht de zangeres. “De mussen vielen van het dak, wij zaten aan de koude biertjes en namen kerstliedjes op.” Het orkest werd gedirigeerd door Rob Horsting, in de studio was Tijmen Zinkhaan verantwoordelijk voor de mix.

Wonderful Christmastime is het eerste album wat Trijntje weer uitbrengt op het Blue Note-label, maar niet het laatste, verklapt ze. “Het label heeft me gevraagd voor meerdere projecten. Dat geeft een fijn gevoel, want Blue Note is een soort ‘thuis’ voor mij. Tegelijk is het een grote eer: ze laten niet zomaar elke artiest binnen. Ik ben trots dat ik dit mag doen.”

Trijntje en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw spelen Wonderful Christmastime op 9 december live in het Concertgebouw in Amsterdam, 13 december in het Zuiderstrand Theater in Den Haag en 23 december in het Parkstad Theater in Heerlen.