DE FABELTJESKRANT keert terug op het witte doek!

Groot nieuws uit Fabeltjesland: op 3 april komt De Fabeltjeskrant: De Grote Dierenbos-Spelen in de zalen.  De film wordt een feest voor drie generaties: één van herkenning voor alle ouders en grootouders, en voor de kleintjes een vrolijke en spannende introductie van De Fabeltjeskrant.

Voor de Vlaamse versie werd een hele resem bekende stemmen opgetrommeld: Walter Baele (Meneer de Uil), Guga Baùl (Meneer de Raaf), Tine Embrechts (Juffrouw Ooievaar), Günther Lesage en Ben Segers (Ed en Willem Bever), Maaike Cafmeyer en Liesa Naert (Martha en Myra Hamster), Bart Hollanders (Stoffel de Schildpad), Barbara Sarafian (Isadora de Paradijsvogel), Dieter Troubleyn (Bor de Wolf), Pepijn Caudron (Lowieke de Vos), DJ Armin van Buuren (Wally de Windhond) en vele anderen.

Een aantal songs is geschreven door Mario Goossens en David Poltrock (Triggerfinger) en Armin van Buuren is verantwoordelijk voor de moderne touch in de film.  Hij tekende voor 4 fragmenten in de film.

Rubinstein Media, De Levita Productions en de Gentse animatiestudio Grid VFX hebben vier jaar gewerkt aan de digitalisering van de befaamde dieren.

Producenten Maurits Rubinstein en Mark Mertens: “Het is een eervolle opdracht om De Fabeltjeskrant, wat toch Nederlands cultureel erfgoed is, opnieuw aan de wereld te mogen introduceren.  ok in het buitenland is er al veel belangstelling voor de nieuwe Fabeltjeskrant.” Producent Robin de Levita: “Het was een heel lang en zorgvuldig proces om de dieren in ere te digitaliseren.  Het is gelukt een liefdevol eerbetoon te maken aan de legendarische serie.”

“Hallo, Meneer de Uil…”

Op 29 september 1968 kwam de eerste aflevering van “De Fabeltjeskrant” op televisie op de NTS (vandaag de NOS).  In totaal werden tussen 1968 en 1992 liefst 1.640 afleveringen uitgezonden in meer dan veertig landen.

De eerste fabels en personages waren geïnspireerd op de verhalen van Jean de La Fontaine, maar al snel ging het programma meer op het ‘echte’ leven lijken.

Generaties kinderen groeiden op met Bor de Wolf, Juffrouw Ooievaar, Lowieke de Vos en al die andere bekende dieren uit het Grote Dierenbos. “Hatsikidee !”, “Tuut-tuut-tuut-tuut” en natuurlijk “Oogjes dicht en snaveltjes toe” zijn gevleugelde uitspraken die voor altijd in ons collectieve geheugen staan gegrift.

Ogenschijnlijk was het programma bedoeld voor kleuters, door Meneer de Uil aangesproken als ‘kijkbuiskinderen’ maar de scenario’s van De Fabeltjeskrant verwezen regelmatig naar de politiek of andere maatschappelijke thema’s zodat het ook volwassenen stof tot nadenken gaf.

“Want dieren zijn precies als mensen”, zei Meneer de Uil. “Met dezelfde mensenwensen. En dezelfde mensenstreken.  Dat komt allemaal in de krant van Fabeltjesland.”

Het programma werd in 2005 uitgeroepen tot het beste Nederlandse kinderprogramma aller tijden.

Synopsis

In het Grote Dierenbos is weer van alles te beleven en Meneer de Uil staat opnieuw paraat om uitgebreid verslag uit te brengen.

Zo dreigt de picknick van Juffrouw Ooievaar in het water te vallen als Bor de Wolf geen uitnodiging heeft ontvangen.  Daarenboven verdwalen de andere dieren in het Enge Bos.

En Stoffel heeft één grote droom. Hij wil namelijk leren vliegen. Op zijn verjaardag zorgen Ed en Willem Bever dat zijn droom werkelijkheid wordt. Als dat maar goed afloopt…!

Maar Meneer de Uil vertelt ook over de opening van de jaarlijkse Grote Dierenbos-spelen. In deze spannende competitie nemen Team Zwart van Meneer de Raaf, en Team Wit van Juffrouw Ooievaar, het tegen elkaar op. Welk team zal dit jaar winnen?