‘URBANUS: DE VUILNISHELD’ op de 2de plaats van de bezoekersaantallen

Na een eerste volle programmatieweek staat de animatiefilm met de  gekke figuurtjes uit Tollembeek op de tweede plaats van de bezoekersaantallen in Vlaanderen.  Enkel Hoe Tem Je Een Draak 3 doet beter.

Reeds 33.000 bezoekers kozen inmiddels voor deze zotte animatiefilm voor jong en oud die zich afspeelt in het van de pot gerukte Urbanus-universum van Tollembeek. 

2019 = het Urbanus jaar

Op zondag 17 maart wordt  in samenwerking met één en Ketnet een Urbanus de Vuilnisheld animatiefilm fandag met tal van randactiviteiten georganiseerd in Comics Station Antwerp, het indoor pretpark in Antwerpen-Centraal rond populaire Belgische stripfiguren en in aanwezigheid van Urbanus en Willy Linthout.

Op zondag 24 maart organiseert Eneco Clean Beach Cup voor de 10de keer de grote strandschoonmaak in De Haan.  Vorig jaar namen 4.000 mensen deel en verzamelden ze samen 5,5 ton strandafval.  In het kader van de Eneco Clean Beach Cup wordt een tekening van Urbanus: de Vuilnishel geveild.  De opbrengst gaat naar het Zeepreventorium en Studio Brussel zal live uitzenden vanuit de Windhaan.

En op 7 juni is het dan eindelijk zover: Urbanus wordt 70 !

Stemmencast

Voor de stemmen van de personages werd een mooie cast verzameld: Urbanus is uiteraard Urbanus, Ben Segers (de hond Nabuko Donosor), Sven De Ridder (bromvlieg Amedee), Frances Lefebure (Juf Pussy), Sien Eggers (moeder Eufrazie), Ron Cornet (vader Cesar), Ludo Hellinx (Jef Patat), Pieter Embrechts & Dimitri Leue (wijkagenten René & Modest), Koen Van Impe (Meneer Pastoor), Tom Van Dyck (Dokter Schrikmerg), Tuur Verelst, Thijs Antonneau en Wout Verstappen (schoolvriendjes Dikke Herman, Botswana & Pinnekeshaar), Mark Verstraete (Meester Kweepeer) en Anke Helsen (Madam Pif).

In ‘Urbanus: de Vuilnisheld’ sluiten de volwassenen van Tollembeek een lucratieve deal met een schimmige Rus (bankier Jef Patat, vermomd als Igor De Rus): gedurende een jaar mag Igor gevaarlijk afval komen storten in Tollembeek en de inwoners zullen hiervoor grof betaald worden.  Urbanus ziet hierin dé kans om een joekel van een verlovingsring te kopen om te kunnen trouwen met Juf Pussy.  Maar uiteraard loopt alles in het honderd wanneer de kinderen in opstand komen tegen het plan van de volwassenen.

‘Urbanus: de Vuilnisheld’ is een productie van Eyeworks Film & TV Drama, in co-productie met BosBros en één, met de steun van het Stap programma van Telenet, het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Screen Flanders, het Nederlands Filmfonds, the Netherlands Film Production Incentive, de Belgische taxshelter voor filmfinanciering en in samenwerking met SCIO Productions en Kinepolis Film Distribution (KFD).

De film wordt sinds 27 februari 2019 in de bioscoopzalen verdeeld door Kinepolis Film Distribution (KFD) en komt uit in België en Nederland.