BOEKENBEURS 2019 loste eerste auteursnamen

De Boekenbeurs 2019 loopt van dinsdag 29 oktober tot en met zondag 3 november en van woensdag 6 november tot en met maandag 11 november in Antwerp Expo. 12 dagen lang laten honderden exposanten, auteurs en illustratoren je opnieuw wegdromen van het (on)bekende tijdens signeersessies, workshops, debatten, lezingen, voorleesmomenten en mini-optredens.

Campagnebeeld: Ephameron
Het campagnebeeld voor de Boekenbeurs werd dit jaar ontworpen door Ephameron. Haar illustratie speelt in op het centrale thema ‘wereldhaven voor boeken’ en toont een vrouw die wordt ondergedompeld in de wereld die een boek kan scheppen. Omringd door papieren bootjes uit boekpagina’s en luisterend naar de klank van de haven schept het beeld een intieme sfeer die een persoonlijke, emotionele ervaring oproept. Ephameron koos ervoor om in te zetten op diversiteit omdat literatuur dat ook doet: het brengt ons in contact met werelden die we (nog) niet kennen.

Partnership Port of Antwerp
Voor het eerst heeft de Boekenbeurs een structurele partner: Port of Antwerp zet mee de wind in de zeilen. Allebei brengen ze nieuwe ervaringen binnen handbereik en laten ze ons dromen van wat achter de horizon ligt. Van de economische realiteit over fantasierijke inventiviteit tot culinaire smakelijkheid.

In het kader van deze samenwerking kiest de Boekenbeurs dit jaar voor het eerst het ruime sop en gaat het op locatie naar het stads- en havenfestival Part of Antwerp op en rond het Antwerpse Eilandje.

Op vrijdag 13 september is er de Poetry Slam in samenwerking met Creatief Schrijven, waarbij vijf Vlaamse finalisten van de voorrondes voor het Nederlands Kampioenschap hun publiek komen verbazen met hun woordkunsten in het Kerkschip vanaf 20u. Op de familiedag, zondag 15 september, vindt in het Havenhuis om 14u een workshop plaats door Mathilda Masters en Robin Aerts.

Wie en wat mag je verwachten?
De kleinste lezers krijgen alvast meer aandacht door middel van verschillende kinderactiviteiten. Specifieke literatuurpodia zullen bezoekers nog meer op maat bedienen en daar hoort ook een podium bij dat volledig gewijd is aan de lezers van morgen.

Elk jaar brengt de Boekenbeurs bezoekers in contact met hun favoriete auteurs. Dit jaar is dat niet anders. Hebben reeds bevestigd: Bart Moeyaert, Charlotte Van den Broeck, Tess Gerritsen, Joke van Leeuwen, Paul Baeten Gronda, Marnix Peeters, Bart Van Loo, Rik Torfs, Griet Op de Beeck, Stefan Brijs, Kapitein Winokio, Ish Ait Hamou, Adeline Dieudonné, M.J. Arlidge en Santa Montefiore.

Deze mooie namen zijn evenwel slechts een voorproefje: de komende weken worden nog ontelbaar veel nieuwe namen bekendgemaakt. Iedereen krijgt de kans zijn helden te ontmoeten op één van de zeven auteurspodia. Meer dan driehonderd events zijn gepland in samenwerking met de uitgevers, boekhandelaren, Foire du Livre, Gezinsbond, Universiteit Antwerpen, KU Leuven, Knack, PlusMagazine, Fintro, VRT en RITCS.

De Boekenbeurs als platform
De Boekenbeurs is meer dan een uitstap doorheen de boekenwereld. De Boekenbeurs evolueert mee met de wereld van vandaag. Eén concreet voorbeeld hiervan is het Mobiliteitscongres dat gepland staat voor 6 november. Hiervoor worden 400 professionals uit de mobiliteitssector bij elkaar gebracht om het gesprek aan te gaan over de uitdagingen van vandaag en morgen in de nieuwe hal 4XL.

Info & tickets: www.boekenbeurs.be