Dankeditie voor de ZORG uitgesteld naar 2022

In september werd de ‘Dankeditie voor de Zorg’ van Night of the Proms aangekondigd om de Vlaamse zorgverleners en vrijwilligers te bedanken voor hun enorme inzet tijdens de pandemie van het voorbije anderhalf jaar. Helaas laat de huidige situatie met stijgende coronacijfers hen niet toe om zorgeloos van deze concerten te genieten. Beide concerten, gepland op 19 & 20 november in het Sportpaleis, worden daarom uitgesteld naar de volgende lente. De zorgsector neemt zo opnieuw zijn verantwoordelijkheid op om de komende weken nogmaals de te verwachten toevloed aan patiënten van de vierde golf te verzorgen en de reguliere zorg te blijven voorzien. Zorgmedewerkers die al in het bezit zijn van een ticket, maar ook de vele zorgmedewerkers die op de wachtlijst stonden, krijgen allen een mail met meer informatie. 

“Het goede nieuws is dat we intussen kunnen werken aan de financiering van een derde concert. Er staat immers nog veel zorgpersoneel op de wachtlijst voor een mogelijke derde én zelfs vierde show”, aldus Jan Vereecke, producent van Night of the Proms. “We hopen zo snel mogelijk een nieuwe datum te kunnen vastleggen. We zijn onze zorgverleners en vrijwilligers uitermate dankbaar voor hun inzet, en nu ook nog eens voor hun geduld.”

“Iedereen maakt het wel eens mee: je wordt uitgenodigd voor een feestje, en dan blijkt dat je die dag mogelijk moet invallen voor een zieke collega op het werk”, zegt Liesbet Limbaerts, directeur Zorg GA ziekenhuizen. “Dit is waar we nu voor staan: de personeelsplanning in ons ziekenhuis is sedert enkele weken versneld onder druk komen te staan, enerzijds door enkele zieke collega’s of collega’s die in quarantaine moeten, en anderzijds door een toestroom van covid-patiënten. Dan besef je meteen dat de timing van het Dankevent voor de Zorg helaas ‘slecht’ valt. Daarom zijn we blij dat het feest uitgesteld wordt naar volgend jaar.”

“Op een feest moet je zorgeloos kunnen genieten, en dat zal de volgende weken helaas niet lukken voor onze medewerkers”, aldus algemeen directeur Patiëntenzorg Wim Van de Waeter van ZNA. “De roosters worden elke dag omgegooid, want ook collega’s in de zorg worden ziek, en moeten soms ook een paar dagen thuis blijven door een besmet gezinslid bijvoorbeeld. Daardoor wordt de druk op de collega’s groter, en is een feest plannen moeilijk. Volgend voorjaar zullen we hopelijk terug in een normale werksituatie zitten, en zonder beperkingen kunnen genieten van ‘ons’ feest.”

“We gaan onze belofte van een groot bedankingsfeest gestand doen,” aldus Vlaams Minister President Jambon vanuit Dubai, “en ik maak me nu al sterk dat er zeker een 3e show zal plaatsvinden, want de belangstelling is enorm, en we willen een zo groot aantal zorgmedewerkers laten meefeesten, want dat verdienen ze meer dan ooit”.

“De voorbije dagen hebben onze zorgverleners aangegeven dat de druk op de zorg toeneemt en dat het bedankingsfeest niet op het juiste moment komt”, zegt Vlaams Minister van Volksgezondheid Wouter Beke. “We moeten dat ook respecteren. Want dit feest is er voor hen. We zijn hen enorm dankbaar en hebben een zeer groot respect voor wat zij al maanden dag in en dag uit doen.”

Door beide concerten uit te stellen wordt onnodige druk op de zorgsector vermeden en kunnen zorgverstrekkers zich volledig focussen op hun nobele taak om patiënten door deze vierde coronagolf te helpen.