Dit zijn de genomineerden voor DE ENSORS 2021

De eerste stemronde voor de leden van de Ensor Academie werd zopas afgerond. De Ensor-nominaties zijn gekend. Tot en met 15 januari stemmen de film- en tv-professionals in de tweede en finale stemronde op hun concullega’s om de winnaars te bepalen in de verschillende categorieën. Deze Ensor-winnaars worden tijdens een liveshow op Canvas op 23 januari (22u10) bekend gemaakt. Canvas geeft in aanloop naar de show een hele week extra aandacht aan Vlaamse producties en talent onder meer met een dagelijkse talkshow ‘Cinema Canvas’ op VRT NU.

De voorbije periode besliste De Ensor Academie, bestaande uit meer dan 1.100 leden uit de audiovisuele sector, over de beste producties van een extra lang Ensorjaar (augustus 2019 – december 2020). Dit resulteerde in de onderstaande lijst van nominaties. In een moeilijk jaar waarin de sector geteisterd werd door corona vallen er gelukkig ook lichtpunten op te merken. Zo noteren we dertien nominaties voor De Patrick (Tim Mielants) en acht nominaties voor All Of Us (Willem Wallyn). Debutante Eva Cools is met Cleo meteen goed voor vijf nominaties. Op het gebied van series scoort Albatros (Wannes Destoop) een dikke veertien nominaties en sleept De Twaalf  (Wouter Bouvijn) twaalf nominaties in de wacht. Uit de lijst van genomineerden blijkt ook opnieuw de kwaliteit aan documentaires en kortfilms die er op Vlaams grondgebied geproduceerd werden.  

De leden van de Academie beginnen vanaf nu aan de tweede stemronde. Deze loopt tot 15 januari en bepaalt welke nominaties verzilverd worden met een Ensor. 

Het Gala van De Ensors

Normaal gezien sluiten we de drukke en inspirerende week van het Filmfestival van Oostende af met hét gala van de audiovisuele sector. Dit jaar kan het festival niet plaatsvinden, maar komen we op zaterdag 23 januari wel nog steeds de winnaars te weten in de verschillende categorieën. Niet tijdens de traditionele gala-avond, maar via een televisieshow, die live vanuit Oostende wordt uitgezonden op Canvas om 22u10. Routinier Wim Opbrouck en de talentvolle Martha Canga Antonio – ooit zelf winnaar van de Ensor voor Beste Actrice – leiden de ceremonie ‘Het Gala van De Ensors’ in goede banen vanuit Kursaal Oostende, terwijl Michael Pas de genomineerden ontvangt in Thermae Palace. Een volledig covid-proof en alsnog feestelijke afsluiter van een bewogen filmjaar. 

Cinema Canvas en de Week van de Vlaamse Film

In aanloop van de uitreiking van de Ensors op 23 januari 2021 zal Canvas extra aandacht besteden aan lokaal geproduceerde films, documentaires en series.  Want op de koop toe brengen ze vanaf 18 januari een dagelijkse online talkshow op Canvas via VRT NU, Cinema Canvas. Daarin ontvangt Michaël Pas gasten uit de Vlaamse tv- en filmsector. Met onder andere Koen de Bouw over Torpedo en zijn rol als master van het filmfestival van Oostende, Kevin Janssens over De Patrick, Kaat Beels over het tweede seizoen van Beau Séjour en Jessica Woodworth over The Barefoot Emperor. Ook Ish Ait Hamou schuift bij Michaël aan tafel, net als Inès Eshun, Angelo Tijssens en Jan Verheyen samen met Lien Willaert en vele anderen.

De show wordt vanaf 18 januari elke avond om 17 uur gepubliceerd op VRT NU en blijft nadien voor lange tijd beschikbaar. 

De volledige lijst van genomineerden kan je hier bekijken.