HET WONDER IS GESCHIED! Van Noordzee, Texas tot D’Ardennen. 20 jaar nieuwe Vlaamse film

Hoewel het nog wachten is op de volgende editie van Filmfestival Oostende tot januari 2021, viert het festival deze zomer het cinematografisch talent van eigen bodem met een unieke expo, van 11 juli tot 11 oktober 2020 in Fort Napoleon. Sinds het ontstaan van Filmfestival Oostende in 2007 maakt de Vlaamse film deel uit van haar DNA. Het wonder is geschied! – een eigenzinnige reflectie op het bijzondere parcours van die Vlaamse film – zet dat nog eens extra in de verf. 

Over de expo

Tien toonaangevende grafische kunstenaars geven hun interpretatie van evenveel instant Vlaamse filmklassiekers van de voorbije twintig jaar. De werken worden aangebracht op tien gigantische panelen die verspreid in Fort Napoleon staan opgesteld: 

  • Sammy Slabbinck doet De zaak Alzheimer (Erik Van Looy)
  • Jaune doet Aanrijding in Moscou (Christophe Van Rompaey)
  • Gijs Kast doet Rundskop (Michaël R. Roskam)
  • Eva Mouton doet Hasta la vista (Geoffrey Enthoven)
  • Lectrr doet The Broken Circle Breakdown (Felix van Groeningen)
  • Studio Caro doet Het vonnis (Jan Verheyen)
  • TOYKYO doet Marina (Stijn Coninx)
  • Gus & Stella doen Black (Adil & Bilall)
  • Mellon doet Home (Fien Troch)
  • Annelien Smet doet Girl (Lukas Dhont)

Daarnaast laat stylist Cleo Baele haar licht laten schijnen over 20 jaar nieuwe Vlaamse film aan de hand van 20 paspoppen. Tal van regisseurs doken in hun archief op zoek naar markante attributen die een centrale rol speelden in hun films. Zo kan je de originele ijsbeer uit Charlie en Hannah gaan uit, de hamer uit De Patrick, de poppen uit Ce magnifique gâteau en vele andere artefacten bewonderen. Ook de meest opvallende filmprijzen krijgen een centrale rol binnen de expo. Iedereen weet ongeveer wel hoe een Oscar of een Gouden Palm eruitziet, maar de Vlaamse film heeft de voorbije twee decennia een wonderlijk rariteitenkabinet aan onderscheidingen verzameld, die voor deze gelegenheid worden opgeblonken. 

Podcastreeks

Samen met de expo wordt er – in samenwerking met Radio 1 – een podcastreeks gelanceerd waarin de makers van de tien Vlaamse filmklassiekers hierboven dieper ingaan op zowel hun films als de recente Vlaamse filmgeschiedenis. De luisteraar krijgt een uniek perspectief op het creatieve proces van de makers, het reilen en zeilen achter de schermen en memorabele anekdotes, maar ook de hete hangijzers uit heden, verleden & toekomst van hun geliefde sector worden niet gemeden. 

Aan het woord zijn o.a.: Koen De Bouw, Geoffrey Enthoven, Louisiana Mees, Michaël Roskam , An Rydant, Barbara Sarafian, Felix van Groeningen, Erik Van Looy, Adil El Arbi, Bilall Fallah, Fien Troch, Sahim Omar Kalifa, Frank van den Eeden, Patrice Toye, Jan Verheyen, Lukas Dhont, Matteo Simoni,  Eva Cools, Gilles Coulier en Stijn Coninx.

De podcastafleveringen zijn vanaf juli te beluisteren via radio1.be.

Praktische info

Locatie: 
Fort Napoleon
Vuurtorenweg 13
8400 Oostende

Datum:
11/07/2020 – 11/10/2020

Toegangsprijzen: 
Volwassene: €9
Kind (6-12 jaar): €7
Kind (-6 jaar): gratis

Openingsuren: 
juli-augustus: 10u – 18u (laatste bezoek om 17u)
september-oktober: 10u-18u (laatste bezoek om 17u, gesloten op maandag)

Tickets:
Online te reserveren via de website van Fort Napoleon