Ticketinkomsten van “Klassiek Revisited”-concert met STIJN KOLACNY naar noodfonds voor de wateroverlast

Het zomerfestivalprogramma van Cristal Open Air in Aarschot draait sinds half juli in een 100% corona proof-omgeving onder een overdekte openluchttent. Het try-out concert van Clouseau op 5 augustus is inmiddels uitverkocht maar er komen nog een hele reeks mooie concerten aan, zoals het revancheconcert van Ozark Henry op zondag 8 augustus (samen met Tout Va Bien en Lady Linn) en het ‘Klassiek Revisited’ concert van Stijn Kolacny die op 15 augustus met eenensembleeneen multimediale voorstelling op zoek gaat naar de relevantie van klassieke muziek anno 2021. De organisatie blijft tot eind augustus inzetten op een veilige en kwaliteitsvolle beleving met beperkte capaciteit. 

De recente overstromingen in het Demerbekken en de regio Aarschot lieten ook de organisatie van Cristal Open Air niet onberoerd. Na eerdere steun aan het initiatief Fundays én het faciliteren van de proclamaties van de lokale laatstejaarsleerlingen, besliste de organisatie een benefietconcert te organiseren voor de slachtoffers. Zo zal de ticketverkoop van het Stijn Kolacny-concert ’Klassiek Revisited’ worden geschonken aan het Vlaams Noodfonds. En ook Stijn Kolacny doet zijn duit in het zakje door zijn artiestengage aan te passen, net als singer-songwriter Kris Dane die het voorprogramma van Kolacny verzorgt.   

De covid-overheidsmaatregelen werden de voorbije weken terug aangepast, maar de organisatie heeft beslist om alvast tot eind augustus verder in te zetten op het coronaproof en zon- en regenbeschermend theater mét stoelen. “We verkiezen het comfortabel en veilig gevoel dat ons publiek heeft bij deze setting boven de grote massa, en houden de beschikbare tickets beperkt tot eind augustus”, zegt Ives Mergaerts, creatief brein en bedenker van Cristal Open Air. “Pas op3 & 4 september, als de jaren 80-popiconen Alphaville, Cock Robin, Fischer-Z en Red Zebra voor een heerlijk nostalgisch weekend zorgen, maken we gebruik van het Covid Safe Ticket, aldus Bert Bruyninckx, crowd safety expert en covid-coördinator.

Benefietconcert Stijn Kolacny

De ticketopbrengst van het concert ‘Klassiek Revisited’ op zondag 15 augustus met Stijn Kolacny gaat dus integraal naar het Vlaams Noodfonds voor de wateroverlast. 

Stijn speelt al sinds zijn kinderjaren klassieke piano en is bij een breder publiek bekend als de swingende dirigent van het in Aarschot opgerichte meisjeskoor SCALA waarmee hij, samen met broer en pianist Steven, succesvolle internationale tournees ondernam. In ‘Klassiek Revisited’ speelt Stijn zelf piano, begeleid door vier strijkers en een gitarist, en subtiel ondersteund door live electronica, sfeervolle videoprojecties met tekst en illustraties, en een intieme lichtshow. Het wordt muziek van een verstilde schoonheid met o.a. post-klassieke herinterpretaties van bekende stukken. Zoals ‘De vier jaargetijden’ van Vivaldi, opnieuw gecomponeerd door Max Richter; of The Chopin Project, een nocturne van Frédéric Chopin met nieuw gecomponeerde, melancholische strijkerspartijen van Olafur Arnalds; of de bekende suites voor cello van Johann Sebastian Bach, herwerkt door Peter Gregson; of dromerige pianomuziek van Nils Frahm; het bloedstollend mooie Orphée van Jóhann Jóhansson… Het wordt alvast een intieme avond die het jachtige, moderne leven doet vertragen en even op pauze zet, als muzikale afsluiter van de jaarlijkse Sint Rochusverlichting in Aarschot.

Revancheconcert Ozark HenryOzark

Henry geeft dus op zondag 8 augustus een revancheconcert nadat zijn stem het begaf op het openingsconcert van Cristal Open Air als gevolg van zijn coronaprik. Hij is deze zomer sowieso maar op enkele podia te horen. Zijn concert wordt alvast warm voorbereid door Tout Va Bien, en Lady Linn (zang en soms piano) die haar songs, samen met partner en bassist Filip Vandebril, in een uitgeklede, intieme en nooit gehoorde versie brengt. 

Info & tickets via https://www.cristalopenair.be/