Zangeres YVETTE RAVELL krijgt carrièreprijs

De organisatie van de “Golden Lifetime Awards” hebben onthuld dat zangeres Yvette Ravell dit jaar de “Carrièreprijs voor bewezen diensten” krijgt. De uitreiking vindt plaats op 14 oktober 2020 in de CC Gasthuiskapel te Aarschot. De “Golden Lifetime Award” is voor Garry Hagger en de “Postume Award” gaat naar Bart Van den Bossche, die in 2013 stierf aan een hartaderbreuk. Hij werd 48.

Wie is Yvette Ravell?

Na een finaleplaats in de “Ontdek de ster”-wedstrijd (voorloper van Idool) kwam ze terecht op het artiesten bureau (SBO) van Rocco Granata en Louis Neefs.

Neefs herkende een ontluikend talent en besloot dat een artiesten naam de eerste stap was om carrière te maken, Yvette Ravell was geboren. Wanneer Henk Van Montfoort haar hoorde zingen engageerde hij haar meteen, het werd een samenwerking die zou blijven duren tot Henk Montfoort overleed in 2002.

Met haar deelname aan de “Grote Prijs Will Ferdy” is een blijvende vriendschap ontstaan met zanger Will Ferdy. Drie jaar geleden bracht ze nog een album uit “Yvette Ravell zingt Will Ferdy” op haar manier.

Met het orkest van Marcel Hellemans, waar ze veel mee optrad bracht ze haar eerste singel uit “Een wereld vol muziek”, die op de 2de plaats van de Vlaamse Top 10 belande. Ze werkte ook veel aan onze Belgische kust en in Nederland, waar op hetzelfde gala ook Theo Mertens met zijn orkest optrad, Yvette heeft van 1972 tot 1982 bij het orkest van Theo gewerkt. Onder impuls van de pianist Paul Quintens deed Yvette veel buitenlandse en binnenlandse festivals o.a. Almeria en Griekenland. In eigen land won ze de “Gouden Sirene” van Middelkerke met het nummer “Ik mis je” en de prijs voor “Beste Interpretatie”.

In 1980 verdedigde ze samen met Marijn De Valck (zie foto) en Linda Lepomme ons land in de “Knokke-Cup”, waaruit een jaarcontract groeide met het jazz orkest van Etienne Verschueren van de toenmalige BRT-radio.

Voor BRT nam ze ook deel aan de “Nord-Ring”, een muzikale uitwisseling tussen verschillende landen, met toen al eigen werk. In de jaren 70 en 80 deed ze ook veel televisie werk in eigen land. De Franse dirigent Caravelli deed zijn opnames in Brussel, zo ontmoette hij Yvette en vroeg haar mee op zijn tournee’s doorheen Japan. Met Caravelli trad ze ook maanden op in Casino Palm-Beach in Cannes.(Frankrijk). Ravell werkte ook mee in de grote shows op de cruise-schepen.

Ieder jaar organiseert ze voor haar collega-artiesten een grootse “artiestenreünie”. Dit jaar gaat de 16de editie opnieuw door in Oostende. Yvette Ravell blijft artistiek volop bezig met zingen in de studio- met schilderen, en met teksten schrijven voor andere artiesten samen met haar pianist Eddy Aelbrecht.