Driedelige docureeks “Dagen zonder broer”: JEROEN MEUS over rouw en het leven

Delen met je netwerk?

“Ik ben de jongste van drie broers. Hans, Wim en Jeroen Meus. Hakke, Wikke en Jerre. Zorgeloos opgegroeid in een warm nest, tot het noodlot in onze familie toesloeg. Drie jaar lang vocht Wim een strijd die hij nooit kon winnen. Op de allerlaatste dag van 2021 moesten we hem afgeven. Wim was de zoon die elke ouder zich zou wensen, de coolste papa, de liefste man, de beste vriend, mijn magnifieke broer. Sindsdien zoek ik naar houvast, en troost. In alles wat ik doe, bij iedereen die ik ontmoet. Ik wil weten hoe dat moet, rouwen. Of tenminste: hoe andere mensen zich door dat verdriet worstelen. Ik ga het uitzoeken. In dat eerste jaar, die eerste 365 dagen… zonder broer.”

Op 31 december 2021, om iets voor middernacht, nam Jeroen Meus afscheid van zijn broer en soulmate Wim. Met de eerste voorzichtige knallen van het nieuwjaarsvuurwerk op de achtergrond stond hij aan het ziekenbed van zijn broer en sloot samen met hem niet een jaar, maar een leven af. Om middernacht was het stil.

Na het overlijden van Wim stroomden er ten huize Meus in Scherpenheuvel honderden kaartjes en briefjes van medeleven binnen. Als publiekslieveling raakte het verlies van zijn broer natuurlijk vele harten over heel Vlaanderen. Mensen die Jeroen van haar noch pluim kenden, wilden hem en zijn familie een hart onder de riem steken. Niet zelden gingen die briefjes en kaartjes gepaard met een eigen persoonlijk verhaal van verlies of rouw. Jeroen bewaarde elke blijk van medeleven zorgvuldig in een schuif in de kast. Bijna een jaar later opent Jeroen deze schuif opnieuw, en gaat hij op zoek naar de mensen die hem met hun troostende woorden en eigen getuigenissen door die eerste donkere periode hebben geholpen. Maar ook op andere manieren ontmoet hij lotgenoten, wildvreemde mensen met wie hij een herkenbaar gevoel van gemis deelt.

Jeroen: “Het is bizar om te merken hoe er achter elke voordeur een verhaal van gemis of verlies zit. Terwijl iedereen toch rond dat onderwerp blijft slalommen, waarom doen wij dat eigenlijk? Door mijn eigen verhaal te delen met mensen die ik nog nooit gezien had, kreeg ik zoveel herkenbare gevoelens terug. Er is bij dat soort gesprekken geen intro nodig, we begrijpen elkaar bij de eerste blik. Ik heb nog nooit zoveel geknuffeld als de laatste maanden.”

Korte inhouden

Aflevering 1: augustus – september

Op 21 augustus 2022, dag 233 zonder zijn broer, begint Jeroen aan zijn gesproken brief naar Wim. Een familiefeest, de eerste schooldag … elke dag houdt een herinnering aan Wim in zich. Een briefje van de 91-jarige Maria zorgt voor een bijzondere reünie. Jeroen bereidt samen met Ann het verjaardagsfeest ter ere van haar zoon Nathan voor. Het is de eerste keer dat hij er zelf niet bij zal zijn. Radiopresentator en comedian Iwein Segers verloor afgelopen zomer zijn oudere broer Lander, heel onverwacht, tijdens een wandeltocht naar Santiago de Compostela. In een ontwapenend gesprek ontdekken Jeroen en Iwein hoezeer hun verhalen gelijklopen.

Aflevering 2: oktober – november

283 dagen zonder Wim: de zon doet extra haar best dit jaar, maar ondanks een stralende indian summer wordt het toch stilaan herfst. Jeroen ontmoet Lief, die na negen naar zonder haar man Volkert een stap wil zetten. Priscilla zet zich vier jaar na het verlies van haar stilgeboren dochtertje Eleonoor zelf in voor ouders die een kind verloren. 1 november komt eraan. Wordt dit een specialere dag wanneer je iemand mist, of is het evengoed gewoon alweer een dag ‘zonder’? Jeroen maakt er een dag samen met zijn oudste broer Hans van, de jeugdherinneringen en het gemis vloeien naadloos in elkaar over.

Aflevering 3: december

335 dagen zonder. Het symbolische cijfer 365 komt in zicht. De vlijmscherpe herinneringen aan exact een jaar geleden, toen zijn broer Wim op palliatieve zorgen lag, slaan Jeroen vol in het gezicht. Ook Vicky moet nu bijna een jaar zonder haar mama Pascasie. Net als Jeroen vindt zij veel kracht in de favoriete muziek van haar mama. Agnes en Piet verloren vier jaar geleden hun dochter Nathalie aan een agressieve kanker. Zij zetten nu haar levenswerk verder. Jeroen en zijn familie leven toe naar de laatste dag van hun moeilijkste jaar ooit, naar die eindejaarsnacht die hun leven voor altijd veranderde, naar de allerlaatste ‘eerste keer zonder’.

Dagen zonder broer: vanaf 25 januari elke woensdag om 20.40 uur op Eén en VRT MAX. 

Foto: VRT / Persdienst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *