Thema van ANTWERP PRIDE 2023 wordt Braveolution

Delen met je netwerk?

Voor de zestiende editie van Antwerp Pride – van 9 tot en met 13 augustus – wil de organisatie van heel Antwerpen een ‘brave space’ maken, waar de LGBTQIA+ gemeenschap zich elke dag van het jaar zichzelf kan zijn. Met het thema ‘Braveolution’ roept Antwerp Pride ook iedereen buiten de LGBTQIA+ gemeenschap op de moed te hebben om op te komen voor een inclusieve samenleving.

Antwerp Pride maakte het thema gisteren bekend op een nieuwjaarsreceptie in het Antwerpse Modemuseum (MoMu).

Met ‘Braveolution’ als thema wil Antwerp Pride nadenken over hoe we van Antwerpen een brave space kunnen maken. Niet enkel tijdens de Pride dagen in augustus, maar het hele jaar door.

‘Als Antwerpen een brave space zou zijn, dan zou iedereen zich kunnen ontwikkelen tot wie men is binnen een respectvolle samenleving en met steun van medeburgers, collega’s, familie, overheid,…,’ aldus Antwerp Pride woordvoerder Wilfried Eetezonne. ‘Dan zou het normaal zijn om op straat hand in hand te lopen met iemand met dezelfde genderidentiteit, of om gekleed te gaan op een manier die ingaat tegen de opgelegde heteronormatieve normen. Dan zou er geen discussie zijn rond inclusief taalgebruik of genderneutrale toiletten. Hoewel we heel dankbaar zijn dat er in onze samenleving al veel bereikt is, merken we in de realiteit dat er nog heel veel moed nodig is om bepaalde heel eenvoudige stappen te zetten.’

Voor Antwerp Pride is de LGBTQIA+ gemeenschap de voorbije decennia heel moedig geweest door op te komen voor gelijke rechten en te streven naar een inclusieve samenleving. ‘Het vraagt ook vandaag nog altijd moed om uit de kast te komen, om elke dag te zijn wie je bent,’ zegt Eetezonne. ‘Met Braveolution willen we de hand uitreiken naar de hele samenleving om even moedig te zijn en willen we zeggen: heb de moed om op te komen tegen discriminatie en te reageren als je er getuige van bent. Heb de moed om dat genderneutrale toilet te plaatsen in je school of je bedrijf. Heb de moed om de nieuwe voornaamwoorden te leren en te gebruiken. Heb de moed om iemand te steunen die in transitie gaat….Als we naar die inclusieve stad willen gaan, is het niet enkel aan de queer gemeenschap om moedig te zijn, maar is dat een taak voor iedereen omdat iedereen baat heeft bij een vrije en respectvolle samenleving.’

Antwerp Pride start dit jaar op woensdag 9 augustus en sluit af op zondag 13 augustus. Hoewel de organisatie nog volop bezig is met de invulling zal de Antwerp Pride Parade er op zaterdag 12 augustus ook weer bij zijn, net als de festivals.

Over het programma van Antwerp Pride volgt later meer informatie.

Op de nieuwjaarsreceptie in het MoMu werd ook Bart Abeel uitgebreid in de bloemen gezet. Hij zette vorig jaar een stap opzij na vijftien jaar voorzitterschap van Antwerp Pride. Bart zal nog wel achter de schermen betrokken blijven bij de organisatie. Zijn opvolger Geert van Praet bedankte Bart voor al zijn jaren van inzet. Niet enkel voor de LGBTQIA+ gemeenschap, maar ook om van de hele stad een betere plek te maken. ‘Je hebt niet zomaar een steentje verlegd in de Schelde, je hebt alle steentjes verzameld rond het prachtige project dat Antwerp Pride geworden is. We willen je daar heel hard voor danken,’ sprak hij voor er een warm applaus klonk.

Geert van Praet stelde ook Bjorn Lommelen voor. Hij zal als nieuwe coördinator de dagelijkse praktische organisatie van Antwerp Pride in goede banen leiden.

Foto: Antwerp Pride / Persdienst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *