KAT KERKHOFS is Soapster in “The Masked Singer” op VTM

Delen met je netwerk?

Kat Kerkhofs bleef onder de radar van het speurdersteam, maar trotseerde één van de moeilijkste pakken in The Masked Singer afgelopen vrijdag. Na een straffe face-off tegen Mummie was het helaas de beurt aan Soaperstar om haar masker met het bekende zeeppompje af te zetten. Achter het masker zat geen Julie Vermeire of Eline De Munck, maar wel Kat Kerkhofs. Een bijzonder grote verrassing voor speurders Kevin Janssens, Tine Embrechts en Andy Peelman. Maar voorál voor mystery speurder Nina Derwael, die Kat als danscompagnon wel erg goed kent. “Ik vond het leuk dat de speurders 0,0 keer mijn naam zeiden”, aldus Kat. “Iedereen was naar zangeressen aan het zoeken. Dan is het leuk om beloond te worden voor je harde werk.”

En hard werk was het zeker voor Kat. In Behind The Mask op VTM GO neemt ze de camera mee met zoontje Ciro op de arm in Istanbul, tijdens alle voorbereidingen in België én backstage tijdens de opnames. Daarin wordt duidelijk dat het pak van Soaperstar niet altijd een cadeau was. “Je moet je inbeelden: de ergste sportles ooit in je leven maal tien en dan heb je Soaperstar”, lacht Kat. “Van zodra ik het hoofd aandeed voelde ik meteen dat ik geen adem kreeg. Zelfs als ik gewoon sprak moest ik naar adem happen. Maar je hebt geen referentiepunt, dus je weet niet: is dit normaal, is dit te veel? Ik had schrik, was onzeker en super gefrustreerd. Dan denk je: ik moet hier iets op vinden want zo komt die eerste show nooit goed. Toen heb ik een love and hate relationship gekregen met Soapy.”

Dat Kat ooit op een podium zou staan stond in de sterren geschreven. “Toen ik jong was dacht ik echt dat ik een superster zou worden. Met de haarborstel elke dag optredens geven voor de spiegel, dansjes maken, clips opnemen met mijn zus… Toen ik Soaperstar ontmoette bracht me dat terug naar mijn jeugd.” Zangervaring had Kat niet. “Mijn stembanden zijn niet in orde”, getuigt ze. “Ik word snel hees en kan mijn stem verliezen. Blijkbaar sluiten mijn stembanden niet goed door littekenweefsel. Ik moest een zware ingreep doen, maar toen kwam corona en ondertussen sta ik hier… ”

De geheimhouding was zowel voor Kat als voor Dries superspannend. “Meedoen met The Masked Singer is alsof je voor de CIA werkt”, vertelt ze daarover. “Alles is zo super goed uitgedacht. Ook voor Dries werkte die geheimhouding aanstekelijk. Als hij Facetimede en we babbelden erover zei hij de hele tijd: ‘Shttt, mensen gaan het horen!’ Hij had daar keiveel schrik van.” Kat blikt trots terug op een zot avontuur. “Ik blij dat ik heb meegedaan en dat ik Soaperstar mocht zijn. Ik heb nu zelf een kindje gekregen, maar ik voelde dat ik terug zelf een kindje was. Het was leuk om terug die rol te hebben.”

Foto: VTM / Persdienst