Terug in de tijd: Streamz laat je de gloriejaren van ZILLION herbeleven

Delen met je netwerk?

In de gloednieuwe docureeks ‘Zillion, the Lost tapes’ worden verschillende getuigen geïnterviewd die nauw betrokken waren bij de werking van discotheek Zillion tijdens zijn hoogtijdagen tussen 1997 en 2002. Aan de hand van nooit eerder vertelde verhalen en beelden werpt de docu een uniek licht op de bekende discotheek van Vlaanderen. De getuigen, waaronder voormalige medewerkers en bezoekers, delen hun meest persoonlijke herinneringen aan Zillion.

Toen discotheek Zillion in 1997 in Antwerpen de deuren opende, kon niemand vermoeden dat die amper vier jaar later voorgoed zouden dichtgaan. Nochtans is Zillion er in die korte tijd in geslaagd om de meest besproken discotheek van Vlaanderen te worden. Maar het succes had ook een duistere kant. Aan de hand van nooit eerder getoonde beelden, foto’s en documenten uit het privé-archief van Frank Verstraeten en unieke getuigenissen vertelt deze reeks het echte verhaal van zij die het vanop de eerste rij hebben meegemaakt. Bekijk hier de trailer.

Eén van de meest prominente figuren in de reeks is Frank Verstraeten, de eigenaar van Zillion. Verstraeten deelt verhalen die een onthullend beeld schetsen van wat er zich achter de schermen van de nachtclub afspeelde. Frank neemt geen blad voor de mond en bespreekt zaken die destijds publiek onbesproken waren. Om de docureeks zo compleet mogelijk te maken, hebben de makers ook nooit eerder vertoonde beelden opgegraven uit het privé-archief van Verstraeten.

In de docu komen ook de originele tapes van de beruchte Zundays-party’s aan bod. Wat oorspronkelijk nog een licht erotisch thema-avond was, ontaarde al snel in porno-acts in het midden van de dansvloer. In 2001 maakte het VTM-actualiteitenmagazine, Telefacts, een undercoverreportage over deze acts, die weinig aan de verbeelding overlieten. In ‘Zillion, the Lost tapes’ worden nu de originele tapes van deze mythische Zundays getoond, gedraaid door niemand minder dan Frank Verstraeten zelf.

Buiten Frank Verstraeten komen ook Dennis Black Magic (PR-Zillion) en Pat Krimson (Producer & DJ) aan bod in de reeks. Alsook VIP-hosts, portiers, danseressen en zelfs Leona Detiège, voormalig burgemeester van Antwerpe delen hun ervaringen rond deze spraakmakende club. Verder blikken ook vaste klanten Joyce De Troch en Tanja Dexters terug op vijf gouden jaren. Axel Daeseleire zal ook naar voren komen als kenner van het Antwerpse nachtleven.

De vierdelige reeks werd gemaakt door Thomas Van Hemeledonck en Alidor El Benni. Thomas is journalist, regisseur en documentairemaker. Hij startte zijn carrière in 1995 bij de nieuwsdienst van VTM en werkte in de periode tussen 1996 en 2004 voornamelijk als reporter bij het actualiteitenmagazine Telefacts. Hij was destijds ook betrokken bij de reportage over Zundays. Alidor El Benni is naast docent aan Thomas More Hogeschool, ook freelance-regisseur en VJ. Hij werkte in het verleden voor verschillende tv-programma’s: onder andere ‘Telefacts’, ‘Jambers’, ‘Flanders Boulevard’.

De docureeks ‘Zillion, the Lost tapes’ is een productie van Borgerhoff & Lamberigts en biedt een ongeëvenaarde kans om het verhaal van Zillion te herbeleven. De reeks is vanaf 19 juli 2023 in boxset exclusief te zien bij Streamz, diezelfde dag bekijk je ook ‘Zillion’ de film van Robin Pront op Streamz.

Foto: Persdienst / Streamz