ANTWERP PRIDE 2023 blikt tevreden terug op succesvolle zestiende edtie

Delen met je netwerk?

Op de Zuiderkaaien werd vandaag de zestiende editie van Antwerp Pride afgesloten met het Closing Festival. Zo’n 10.000 mensen genoten van de verschillende optredens. Ook in de binnenstad bij de cafés was het zeer druk. In totaal over het hele event zakten zo’n 160.000 mensen af naar het festival voor de LGBTQIA+ gemeenschap. De organisatie zegt zeer tevreden te zijn met een succesvolle editie die vlekkeloos verliep.

Met optredens van DJ Kat, Les Copines, Dimitri D’Anvers, Gustaph, Carolina Dijkhuizen en de glitter en glamour van de Antwerp Show Ball drag queens sloot Antwerp Pride vandaag af.

Het festival begon woensdagavond in het Openluchttheater Ter Rivierenhof en kende het hoogtepunt gisteren, zaterdag, met de Antwerp Pride Parade. 74 delegaties waaronder 40 praalwagens trokken in een kleurrijke stoet langs de Scheldekaaien. Het was de grootste parade ooit en bracht in totaal zo’n 140.000 deelnemers en bezoekers op de been: een record voor de Parade.

Ook het kleinere, rustigere event Pride Woman in Town op de Sint-Andriesplaats – waar er plaats was voor spoken word en performances door en voor vrouwen – was een succes met zo’n 500 bezoekers.

Vandaag kwamen nog eens naar schatting 10.000 mensen naar het festivalterrein voor het Closing Festival. Met alle andere Antwerp Pride events, schat de organisatie het totaal aantal bezoekers op zo’n 160.000. 

Antwerp Pride stond dit jaar in het teken van Braveolution, waarbij de regenboog gemeenschap van Antwerpen een brave space wil maken waar iedereen die het risico loopt om gediscrimineerd te worden zich gesteund voelt door zijn omgeving en op veilige manier kan zijn wie die is. 

Er deden zich tijdens Antwerp Pride geen noemenswaardige incidenten voor. 

De organisatie is dan ook uitermate tevreden met deze succesvolle editie en wil vooral de uitstekende samenwerking met de stad Antwerpen en alle (hulp)diensten onderstrepen.

‘Het was mijn eerste Pride als voorzitter van deze fantastische organisatie en het was dus best pittig, maar dan zie je de lachende gezichten tijdens de Antwerp Pride Parade, je hoort het applaus van de omstaanders en je voelt de warmte van het publiek en dan kan ik alleen maar proud zijn op wat met al onze 500 vrijwilligers gepresteerd hebben. Ik denk dat onze boodschap om te gaan naar een liefdevolle samenleving meer dan gehoord werd. Ik wil dan ook iedereen die heeft bijgedragen tot dit feestelijk protest van harte bedanken.”

Na een korte rustperiode zal de organisatie beginnen aan de zeventiende editie van Antwerp Pride die opnieuw tijdens de tweede week van augustus 2024 zal plaatsvinden.

Foto: Persdienst / Antwerp Pride