Unicum in TV-geschiedenis: Pickx realiseert wereldprimeur met TMF FOR A DAY

Delen met je netwerk?

Een weerzien tussen VJ’s en regisseurs. Een kushandje naar de fans van weleer. Maar vooral een verjaardagsfeestje voor een zender die dit jaar 25 zou worden en een springplank werd voor jong Vlaams talent. TMF bestaat niet meer, maar herleefde afgelopen zaterdag 14 oktober 2023 wel een hele dag op Pickx Live en Pickx+, de tv-platformen van Proximus. Een unicum, zo blijkt, want nooit eerder kreeg een tv-zender die eer.

Ze waren er allemaal. De gloriën die exact een kwarteeuw geleden bij de wieg stonden van de drie letters die door een hele generatie zouden worden gekoesterd. TMF zou uitgroeien tot een iconische Vlaamse muziekzender en bevestigde die status nogmaals afgelopen zaterdag. De 13-uur durende live-uitzending op Pickx Live en Pickx+ vanuit de Stadsfeestzaal in Antwerpen, was niet enkel een blij weerzien met de fans van toen, maar ook een opmerkelijke voetnoot in de tv-geschiedenis. Want, nooit eerder werd een zender, na het verdwijnen, een volledige dag weer tot leven gewekt. 

Een huzarenstukje dat geen kans maakte zonder de sterren van weleer. Katja Retsin, Roos Van Acker, An Lemmens, Sean Dhondt, Stijn Smets en vele anderen, keerden graag terug naar hun geliefde kanaal en verwelkomden er gastartiesten van toen en nu met open armen. Muzikale reünies, onverwachte samenwerkingen en een trip down memory lane op het ritme van de legendarische chatbalk die ook destijds onder clips en programma’s raasde. Wederzijdse liefde, bleek van bij de eerste minuten. “We love TMF”. 

TMF for a Day bleek niet alleen uniek in haar vorm, maar ook in haar productie. Proximus verenigde al haar sterktes om tot een nooit eerder geziene uitvoering te komen. Allereerst werd de gebruikte in-house technologie, die normaal dient in sportuitzendingen, voor het eerst ingezet voor entertainmentdoeleinden. Die ijzersterke technologie, die grotendeels steunt op een 5G-netwerk en glasvezel, maakte het mogelijk om wat in Antwerpen vastgelegd werd pas 50km verder vanuit de Proximus-gebouwen in Brussel, te distribueren naar de verschillende tv- en online kanalen. Dat vermeed niet alleen overlast in het historische stadscentrum, maar verminderde ook de ecologische voetafdruk. Doordat de regie in Brussel gebeurde, hoefden er geen vervuilende productiecamions het stadscentrum in te rijden. In het volledige proces lag de nadruk op sustainability. Dat was niet alleen te merken bij de crew die extra zijn best deed om zich ‘groen’ te verplaatsen, maar ook over de set werd hard nagedacht. Volledig recycleerbaar, want het materiaal zoals het hout en de lichten zullen ook in toekomstige producties opduiken. Duurzame audiovisuele content in de praktijk dus. 

De live uitzending was te volgen op Pickx Live, Pickx+, de Pickx app en TMF.live. In de komende dagen zijn de herinneringen aan ‘TMF for a Day’ ook te spotten op de Pickx sociale media. Wie geen genoeg kan krijgen van de TMF-periode heeft geluk. Op 17 december 2023 neemt Pickx+ de kijker opnieuw mee in de geschiedenis met de Zillion afterparty’s en exclusieve archiefbeelden.

Foto: Pickx+