PICKX tilt tv-producties met revolutionaire technologie naar een groene toekomst

Delen met je netwerk?

Dertien uur rimpelloze live-televisie. Pickx liet muziekzender TMF voor één dag herleven, maar terwijl kijkers genoten van nostalgie op alle schermen, schuilde de revolutionaire innovatie erachter.

‘TMF For A Day’ was een proefproject waarbij door intelligent gebruik van het door Proximus uitgerolde video fiber-netwerk ‘ViCoNG’ (Video Contribution Next Generation) en 5G-technologie voor videotransmissie werd gestreefd naar een zo ‘groen’ mogelijke productie. Een nieuwe vorm van tv maken die radicaal breekt met vervuilende logistiek en de ecologische voetafdruk tot een minimum herleidt. “Door optimaal gebruik van onze glasvezel- en 5G-technologie voelt het vanop 50 kilometer afstand net alsof je op de set bent,” aldus Larissa Görner Meeus, CTO bij Proximus Media House. “Het klinkt als magie, maar dat is wat we doen.”

De ambitie ging gepaard met risico’s, maar resulteerde -dankzij een redundante oplossing- in een 13-uur durende live-uitzending zonder haperingen of stroomonderbrekingen. Een primeur die mogelijk werd gemaakt door puur Belgische technologie uit eigen huis. Het Fiber-netwerk ViCoNG van Proximus bewees al eerder haar capaciteiten bij sportproducties, maar maakte nu voor het eerst ook een geslaagd entree in de wereld van entertainment.

“Proximus Media House buigt op een jarenlange ervaring bij dergelijke producties voor onze Pickx sportkanalen en externe partners,” aldus Larissa Görner-Meeus. “Die techniek aanwenden om een amusementsprogramma met meer dan 50 hosts, gasten en artiesten volledig vanop afstand te bedienen, bracht heel wat uitdagingen met zich mee. Maar het resultaat was onverhoopt.”

Ik ben erg trots dat ons bedrijf een pioniersrol vervult in de wijze waarop tv-producties in de toekomst zullen worden verwezenlijkt. Dát doen wij vandaag al. Wij tonen hoe dat kan. En daar zijn we trots op. CEO Perrine Bichet, CEO Proximus Media House

Al helemaal omdat de regie- en controlekamer zich niet in de Antwerpse Stadsfeestzaal, maar wel in het Brusselse hoofdkwartier van de zender bevond. “De feeds van alle camera’s, audio en intercoms in Antwerpen werden via het Proximus ultra-low latency videonetwerk ViCoNG naar ons hoofdkwartier in Brussel gestuurd,” aldus de CTO. “Daar werkten we het signaal af en vertrok het naar onze tv-kanalen, het web en de app. Live en zonder vertraging. Dankzij onze glasvezel- en 5G-technologie drukken we vanop 50 kilometer afstand op de knoppen en voelt het alsof je op de set bent. Het klinkt als magie, maar dat is wat we doen.”

Duurzaam: Op de set en in de ijskast

Met die realisatie onderlint Pickx nog maar eens haar streven naar duurzaamheid. Een missie die in alle geledingen van de zender wordt nagestreefd. Een missie die ook zichtbaar was bij de productie van ‘TMF For A Day’. Van in de parking tot in de ijskast. Cameramannen kwamen met het openbaar vervoer, het decor en de set waren tweedehands of gerecycleerd en de drankjes kwamen, net als het eten, in 100% biologisch afbreekbare of recycleerbare verpakkingen.

“Een jaar geleden namen we de drastische beslissing om alle eigen producties én de producties die we buitenshuis bestellen strenge richtlijnen op te leggen,” aldus Krijn Jonckheere, Head of Entertainment & TV bij Pickx en Pickx+. “Zo worden decors samengesteld uit tweedehands materialen en wordt alles herbruikt. Dat principe hanteren we bij alle producties, het zorgt zelfs voor onverwachte verrassingen.

Zo is de talkshow van bijvoorbeeld Saartje even boeiend, maar kreeg het programma door heropgewaardeerde attributen net iets méér karakter. Dat we nu nog een stapje verder gaan en ook heel de productionele schakel aanpakken zorgt voor een minimale impact op onze planeet. Net dat onderwerp waar we het graag over hebben. En je kan natuurlijk geen programma’s over een schonere planeet uitzenden, zonder er zelf ook aan mee te werken.”

Pickx is één van de weinige productiehuizen en serviceproviders die de nieuwste technologie voor connectiviteit en remote productie omwille van duurzame tv-programma’s op dergelijk grote schaal aanwendt. “Dit beleid voeren we al een tijdje,” aldus Perrine Bichet, CEO van Proximus Media House.

“Wij willen onze zenders, maar ook onze partners zo groen mogelijk bedienen. Als kenniscentrum combineert PMH deze productietechnieken met slimme technologieën vanuit onze groep voor zowel onze sport- als entertainmentproducties. Ik ben dan ook erg trots dat ons bedrijf een pioniersrol vertolkt in de wijze waarop tv-producties in de toekomst zullen worden verwezenlijkt. Want dat doen wij vandaag al.

Stel je de mogelijkheden voor van één centrale hub, waarbij alles op afstand gebeurt, maar je toch het gevoel hebt naast elkaar te zitten. Dat is wat wij laten zien. Dat kunnen wij. En daar zijn we trots op.”

Duurzaam is geen duur woord.

Een concreet overzicht van een aantal van onze ecologische realisaties.

Foto: Pickx