Nieuw eerbetoon aan zanger LOUIS NEEFS

Delen met je netwerk?

Louis Neefs, kleinkunstzanger en Mechelaar, krijgt een nieuw eerbetoon onder de Sint-Romboutstoren. Het nieuwe kunstwerk, een bronzen buste van Louis Neefs, en de nieuwe locatie, werd in samenspraak met de familie bepaald. Stad Mechelen geeft een bijzondere plaats aan één van haar meest iconische Mechelaars.  

“Louis Neefs was een bijzondere Mechelaar. Hij was een voorvechter van de kleinkunst, een begenadigd zanger en een geëngageerd gemeenteraadslid in Mechelen. In die zin heeft hij een grote invloed uitgeoefend, niet alleen op het Vlaamse lied, maar ook op onze stad. We moeten de herinnering aan Louis Neefs in Mechelen daarom levend houden. Op 23 juni 2024 werd in de stad al officieel de Louis Neefsstraat aan de Komet-site geopend in het bijzijn van Connie, Ludwig en Günther Neefs. Met de straatnaam en het monument is het eerbetoon aan Louis Neefs eindelijk compleet”, vertelt burgemeester Bart Somers.

“Louis Neefs wist ons allemaal te raken met zijn warme stem en sterke teksten. Hij was een begenadigd zanger, een centraal deel van onze collectieve, Belgische muziekgeschiedenis. Het oude kunstwerk voor Neefs ‘Klokken in de wind’ stond in het Tivolipark, maar moesten we in 2020 verwijderen vanwege asbest. In plaats van het te restaureren, hebben we beslist om een nieuw werk te maken. Vandaag is het nieuwe kunstwerk af en plaatsen we het centraal in de stad, aan de Sint-Romboutstoren, een locatie die ook de voorkeur kent van de familie Neefs. Louis Neefs zit in de harten van de Mechelaars, dus geven we hem een prominente positie in de stad.”, vertelt schepen van cultuur Björn Siffer.

Louis Neefs, een icoon in Mechelen 

Louis Neefs werd geboren op 8 augustus 1937 in Gierle, een deelgemeente van Lille in de provincie Antwerpen. Hij volgde in zijn vroege jeugd in de lagere school van Gierle les bij zijn vader. Na enkele omzwervingen studeerde hij aan de Technische Scholen Mechelen (TSM). Tijdens deze periode ontstond zijn liefde voor de gitaar en zette hij zijn eerste stappen op het podium.

In 1960 volgde voor Neefs professioneel succes: hij maakte zijn debuut op de Vlaamse, Nederlandse en Duitse televisie met zijn single Ein kleines Kompliment. Zijn voorkeur ontwikkelde zich echter snel naar het Vlaamse lied. Zijn bekendste nummers zijn Benjamin, Margrietje, Ik heb zorgen, Aan het strand van Oostende, Jennifer Jennings, Martine, Laat ons een bloem en Annelies uit Sas van Gent.

Louis nam regelmatig deel aan internationale zangwedstrijden. Zo was hij twee keer de Belgische inzending voor het Eurovisiefestival. In de editie van 1967 in Wenen behaalde hij met ‘Ik heb zorgen’ een zevende plaats. In de editie van 1969 in Madrid zong hij Jennifer Jennings en werd zevende. Hij verscheen op het politieke toneel in 1971 als Mechels gemeenteraadslid van de Christelijke Volkspartij (CVP). Hij spande zich in de politiek in voor de plaatselijke cultuur en de bescherming van het milieu.

Aan zijn leven en dat van zijn echtgenote kwam een abrupt einde op kerstdag 1980 na een dodelijk ongeval met de wagen op de ring van Lier. Louis Neefs ligt samen met zijn echtgenote begraven in de Stedelijke Begraafplaats Mechelen.

“Het kunstwerk van Winke Besard is een passend eerbetoon aan deze grote Mechelaar. Geïnteresseerden kunnen ook de zeven gepatineerde, plaasteren voorstudies kopen bij de kunstenares. Het kleine ontwerp kan ook in brons gegoten worden. Ik kan mij voorstellen dat nogal wat Mechelaars geïnteresseerd zijn om Louis Neefs ook thuis, in de warme woonkamer, een plek te geven”, zegt schepen van cultuur Björn Siffer.

Foto: Stad Mechelen