Theatermaker Eén Zee start repetities theaterstuk THUIS van Hugo Claus met o.a. MARLEEN MERCKX, KOEN VAN IMPE en MARILOU MERMANS

Delen met je netwerk?

Het nieuwe theaterseizoen staat voor de deur en productiehuis EEN ZEE start met de repetities van THUIS, een iconisch theaterstuk van de legendarische Vlaamse schrijver Hugo Claus. Met dit stuk brengt EEN ZEE een ode aan een van de grootste literaire figuren die Vlaanderen ooit gekend heeft. De rollen worden vertolkt door Marleen Merckx, Koen Van Impe, Briek Lesage, Britt Das en Marilou Mermans. De repetities markeren een spannend moment in de aanloop naar de première op 8 november 2024 in de Rode Zaal van het Fakkeltheater.

Na het succes van hun eerste productie Achter de Schermen, waarin Carry Goossens en Frans Maas schitterden, zet EEN ZEE nu opnieuw een ambitieuze stap met een van de meest invloedrijke werken van Claus. De keuze voor THUIS komt voort uit een bewuste missie van producenten Frank Aernout en Ann De Winne: zij willen repertoirestukken nieuw leven inblazen en het werk van topauteurs zoals Claus toegankelijk maken voor een breed publiek. In de recente theaterwereld is het werk van Claus steeds zeldzamer te zien op professionele podia, een trend die EEN ZEE graag wil doorbreken.

THUIS, geschreven in 1975, biedt een scherpzinnige en groteske blik op de dynamieken binnen een disfunctionele Vlaamse familie in de jaren zeventig. In een mix van humor en tragedie behandelt het stuk thema’s zoals frustratie, generatieconflicten, leugens en teleurstellingen, in een huis waar drie generaties samenzijn zonder echt met elkaar te leven.

KORTE INHOUD 

THUIS vertelt het grappig, grotesk en kluchtig verhaal van een disfunctionele Vlaamse familie in de jaren zeventig. 

Een gefrustreerde man (Koen Van Impe), een gefrustreerde vrouw (Marleen Merckx), het komt wel vaker voor. Aan de basis van de frustratie van de vrouw ligt in dit geval geen jong meisje, maar een oude dame (Marilou Mermans). Ze moeten haar verzorgen zolang ze nog leeft. Die afspraak hoort bij het kopen van haar gigantische huis op lijfrente. De zoon van het echtpaar, Rik (Briek Lesage), komt na meer dan twee jaar terug naar huis en heeft een vriendinnetje meegebracht, Sonja (Britt Das). Bij zowel moeder Monique als vader Theo maakt dit veel emoties los. Beiden zien hun zoon als een kans om eindelijk eens hun hart te luchten.

Grote ambities, maar geen succes. Leugens, opportunisme, bedrog en geen wederzijds respect. 
3 generaties die in het verleden leven. Mannen blijven vrouwen teleurstellen. De jonge mensen proberen zich te bevrijden maar het lukt hen niet.

Cast: Marleen Merckx, Koen Van Impe, Marilou Mermans, Briek Lesage en Britt Das.

Regie: Robert Sian

“THUIS” zal spelen in de Rode Zaal van het Fakkeltheater (Antwerpen) vanaf vrijdag 8 november 2024

Tournee 2026 : via Huub Colla

Info: www.eenzee.be

Foto: bekendvlaanderen.be