Cristal Open Air opent zomerprogrammatie in stijl en coronaproof met OZARK HENRY en NIKLAS PASCHBURG

Op vrijdag 16 juli opent Ozark Henry in stijl het zomerfestivalprogramma van Cristal Open Air, het gloednieuwe, overdekte openluchttheater in Aarschot achter het station. Het openingsweekend verwelkomt zaterdag 17 juli klankenkunstenaar Niklas Paschburg (+ support act Poltrock) met verstilde neoklassieke muziek en op zondag 18 juli de KetnetBand, de Leuvense groep Berry Quincy en Guy Swinnen Band. Andere grote namen die nog t/m 12 september op de affiche staan, zijn o.a. Absynthe Minded, Clouseau, The Kids, Soulsister, Flip Kowlier, Lady Linn, Meuris, Mintzkov, Stijn Kolacny, Vive La Fête, Stan Van Samang, The Starlings, Gene Thomas… Binnenkort worden nog enkele grote internationale namen bekend gemaakt. 

“We stelden een zeer gevarieerd en kwalitatief festivalprogramma samen, voor elke leeftijd en voor elk wat wils”, zegt Ives Mergaerts, creatief brein en bedenker van dit initiatief dat gedragen wordt door een associatie van event-experts. Die expertise is cruciaal en zorgt ervoor dat alles 100% volgens de regels en protocols verloopt, met respect voor de physical distancing. Op dat vlak spelen we hier in de absolute top van de Premier League, want naast alle knowhow op het vlak van organisatie, logistiek, horeca, en klank & licht is de expertise met betrekking tot crowd management en (covid)crowd safety op deze unieke eventlocatie van 5.000 m² ongezien.” 

Een state-of-the-art openluchttent beschermt als een paraplu tegen zon en regen; er zijn bubbels rond een tafeltje; en de capaciteit kan elk moment opgedreven of afgebouwd worden in functie van de heersende coronamaatregelen. Die schaalbaarheid of moduleerbaarheid, van 800 zitplaatsen (met tafeltjes in clubsfeer) tot 2.500 staanplaatsen, is een grote troef volgens Mergaerts.

Bert Bruyninckx, crowd safety expert en covid-coördinator: “Elke productie wordt afzonderlijk tegen het licht gehouden om binnen het heersende wettelijk kader maximale bezoekersbeleving te bieden binnen de ‘Safe Zone’ die we willen zijn. We zetten daartoe maximaal in op een veilige customer journey met ticketless toegang, cashless horeca, ruimtelijke vrijheid en toegankelijkheid, en het faciliteren van physical distancing waar nodig”. Dankzij de schaalbaarheid en de doorgedreven inzet op veiligheid moet een event dus nooit geannuleerd worden en wordt bovendien nooit aan kwaliteit en beleving ingeboet.

De voorbije maand heeft de organisatie alvast goed kunnen proefdraaien mét publiek. I.s.m. de stad Aarschot waren er al de LED-projecties van het EK-voetbal, de eindejaarsproclamaties en de lokale Fundays. De zomerprogrammatie is thematisch opgevat naar muziekstijl (pop, rock, punk, variété, neoklassiek…), meestal met een headliner en support act, soms met 3 groepen op een avond, of afsluitend met een DJ-set. Zowel gevestigde waarden, nieuwlichters en jonge talenten als lokale artiesten en bands krijgen een platform. De jongsten worden evenmin vergeten, met o.a. de KetnetBand en Kapitein Winokio. “Onze setting wil mensen opnieuw een gevoel schenken van verbondenheid, vrijheid en blijheid. Ook voor de artiesten is het een opluchtende en deugddoende aha-erlebnis om terug voor een live publiek en in de beste omstandigheden te kunnen en mogen optreden”, aldus Mergaerts.     

De Cristal Open Air-site is alvast ideaal bereikbaar met de wagen, trein, tram, bus, moto, (bak)fiets, step of skateboard. Het voorziene eind-uur van de events houdt zoveel mogelijk rekening met de dienstregeling van de treinen die achter de eventsite vertrekken.

Tickets & info: www.cristalopenair.be