Joséphine de nieuwe single van MAMA’S JASJE

Na zijn succesvolle passage in Liefde Voor Muziek kampeert Peter Vanlaet, alias Mama’s Jasje, met zijn album 30 Jaar Mama’s Jasje De Jaren Van Verstand al meer dan 6 weken in de top 3 van de Ultratop albums chart!

In de lente van volgend jaar speelt hij ten dans in de mooiste zalen van het land (De Roma, Het Depot, Capitole in Gent, Kursaal Oostende en het Ethias Theater in Hasselt). Voor Antwerpen & Leuven is er, wegens bijna meteen uitverkocht, zelfs al een tweede dag opengezet.

Na de succesvolle singles uit Liefde Voor Muziek, is het nu tijd voor een eigen lied. Het verzamelbum bevat naast de 10 grootste hits en 10 hommages immers ook 10 splinternieuwe songs van de bard met de oh zo karakteristieke stem.

Joséphine is een ode aan de liefde tussen Napoleon Bonaparte en zijn eerste vrouw. Bonaparte heeft honderden brieven geschreven aan zijn muze. Maar wat als hij vandaag zou leven en een zanger zou zijn misschien schreef hij dan wel dit ‘chanson d’amour’?

De tekst staat bol van verwijzingen naar het leven van Joséphine en Napoleon. De die-hard Bonaparte fan zal deze direct herkennen, voor anderen blijft het een mooie liefdesverklaring. Het boek en de podcast van Johan Op de Beeck ‘Het hart van Napoleon’ en de bijna ziekelijke adoratie van Bert Verschueren (compagnon de route van Peter bij Mama’s Jasje) voor Bonaparte hebben voor heel wat inspiratie en begeestering gezorgd. Peter heeft met zijn taalkundige spitsvondigheid dit alles op een geniale wijze in een songtekst kunnen gieten.

Omdat de fans van Mama’s Jasje, na zijn weergaloze versie van Nathalie van Gilbert Bécaud in Liefde voor Muziek, bleven vragen naar nieuw Franstalig werk van Peter, werd, naast de versie die beschikbaar is op het album, ook een Franse vertaling opgenomen. Deze is van de hand van Française Agathe Bely: zij is niet enkel gepassioneerd door de Franse taal en poezie, maar ook begeesterd door de teksten van grootmeesters zoals Jacques Brel, George Brassens en Serge Gainsbourg. Ze heeft in 2019 de poeziewedstrijd Gustav Moreau in Parijs gewonnen. Zij is violiste en heeft zelfs een paar keer live meegespeeld met Mama’s Jasje. Zo heeft zij zich goed kunnen inleven in alles wat de groep betekent en vooral hoe Peter Vanlaet zingt, fraseert en interpreteert. Ze probeert steeds – zo zegt ze zelf – de woorden van de tekst te laten dansen op het ritme van de muziek.

Waar zij wonderwel is in geslaagd!