BEN SEGERS in laatste “Groeten Uit”

Laatste Groeten Uit, donderdag 24 januari om 20.35 bij VTM

1986, het jaar waarin de kranten voorpagina’s te kort komen: de kerncentrale van Tsjernobyl ontploft met desastreuze gevolgen, de Rode Duivels worden nationale helden na hun halve finale op het WK in Mexico en Sandra Kim zingt de sterren van de Eurovisiesonghemel en bezorgt ons land de eerste en enige zege in de liedjeswedstrijd. Tussen al dat actuageweld door beleeft de 12-jarige Ben Segers een onbezorgde jeugd in het Kempische Arendonk. Van kindsbeen af is Ben gebeten door de acteer- en regiemicrobe. Met een VHS-camcorder in de hand maakt hij zijn eerste films en hij volgt alles wat zijn held Jaak Van Assche op het kleine scherm doet – niet zelden vergezeld van een portie frieten en een gefrituurde Zwanworst, de ‘specialiteit’ van zijn moeder. Die herinneringen mag Ben samen met zijn vriendin en regisseuse Lenny Van Wesemael, zoontje Gène en dochters Marilou en Cato ophalen.

In hun eightieswoning, die volgens Cato de uitstraling heeft van een boerderij, dompelen ze zich helemaal onder in de leefwereld van de 12-jarige Ben. Geen posters van voetballers of vrouwen op zijn slaapkamer, wél afbeeldingen van de cast van De Collega’s. Geen voetbal op zaterdagvoormiddag, Ben brengt liever tijd door op de Macintosh van zijn vader om zelf scenario’s te schrijven. Dát willen Cato en Marilou ook wel eens proberen. Het hele gezin bokst een kortfilm ineen met een glansrol voor… An Lemmens. Daarna maken Ben en co zich klaar om gasten te ontvangen. Niemand minder dan Jaak Van Assche en Tatyana Beloy staan voor de deur, die samen met Ben op de filmset van De Collega’s 2.0 stonden. Zij zetten hun tanden in enkele vintage frikandellen met krieken.

Op zondag etaleert Ben zijn pingpongtalent, de enige sport die hij ooit in competitie speelde. Pingpong kende een serieuze opmars in 1986, dankzij de successen van Belgisch kampioen Jean-Michel Saive. Geen Vlaamse garage zonder een pingpongtafel, zo ook bij Ben thuis. “Pingpongen, onze papa kan het wel, maar hij verkoopt toch vooral show hé”, vinden de meisjes. En zo komt er een einde aan de tijdreis van het gezin Segers naar de jaren ’80.