BEN VAN OSTADE (Steven) sterft in ‘Thuis’

In het één-programma Thuis zagen we hoe het personage Steven worstelde met de ziekte ALS. Na een lange periode van aftakeling brengen de makers van Thuis vanavond een moedige beslissing om euthanasie toe te passen op een pakkende manier in beeld.

Sinds september 2017 was te zien hoe Steven uit Thuis, vertolkt door Ben Van Ostade, moest leven met de zenuw-spierziekte ALS. In een tijdsverloop van anderhalf jaar werd niet alleen het uitvallen van zijn motoriek en het belanden in een rolstoel maar ook de onmacht gepaard met de ziekte realistisch in beeld gezet. Net als Steven ervaren ALS-patiënten in de werkelijkheid krachtverlies met verlamming tijdens het snel vorderende verloop van de ziekte. Stevens beslissing om euthanasie te plegen, reflecteert de keuze van heel wat ALS-patiënten, die op een waardige manier het leven willen verlaten, dan ook op een pakkende en waarheidsgetrouwe manier.

De ALS Liga dankt de programmamakers en acteurs van Thuis voor de aangename samenwerking en voor het onverbloemde beeld dat ze van de ziekte hebben neergezet doorheen het programma. ‘Wij zijn blij dat we door Thuis benaderd werden om samen te werken aan de scripts en om zowel Stevens wandelstok als zijn rolstoel uit te lenen om zijn levenskwaliteit in de serie te verbeteren’ aldus CEO Evy Reviers.