JEAN-PIERRE VAN ROSSEM op VIER

Enfant Terrible, beursgoeroe, meesteroplichter, econoom, politicus, schrijver, schilder, genie en rebel.

Jean-Pierre Van Rossem schopt het met veel branie, lef en een grote mond tot een van de meest besproken figuren van de afgelopen decennia. Een vloot ferrari’s, kastelen, een megajacht, tientallen miljoenen dollars en heel wat vrouwelijk schoon. Van Rossem heeft het in de jaren tachtig en negentig allemaal.

Met zijn beursbeleggingbedrijf Moneytron beweert hij te beschikken over een rekenkundig stelsel waarmee de beurs kan worden voorspeld. Oplichting van de zuiverste soort, zo oordelen de rechters.  Maar Van Rossem maakt er wel enorm veel winst mee. Hij beschikte  naar eigen zeggen over bijna 900 miljoen dollar.

Zijn financiële val in 1991 komt samen met een veroordeling tot vijf jaar cel. Maar het mastermind kiest voor de politiek. Begin jaren negentig haalt hij met zijn libertijnse partij R.O.S.S.E.M drie zetels in de Kamer en een in de Senaat binnen. Hij kleurt zoveel mogelijk buiten de lijntjes. Zijn “Vive la république d’Europe” galmt nog lang na. Vandaag is Van Rossem er drieënzeventig. De tijden van koffers vol geld, pitspoezen, legendarische feestjes in dancing Bocaccio en decadente overvloed zijn definitief voorbij. In zijn bescheiden appartementje in Kapelle-op-den-Bos leeft hij teruggetrokken en alleen. Hij schildert, leest en studeert. Hij stopte ook met roken. Bij zijn vorige operatie verloor hij net niet zijn linkerbeen.

In november van dit jaar kreeg hij opnieuw twee jaar effectieve celstraf en werd er 390.000 euro bij equivalent verbeurd verklaard wegens valsheid in geschrifte, witwassen, belastingfraude en oplichting.

Van Rossem kampt met twijfels. Zich strijdvaardig tonen en “het ongeluksvonnis met alle macht blijven bestrijden” of definitief afscheid nemen. Hij is moe, maar kondigde toch aan volgend jaar nog een gooi te zullen doen naar een zetel in de Kamer. Of hoe de geschiedenis zich wel eens zou kunnen herhalen.

Er valt genoeg te vertellen over Van Rossem. Ook dat hij enkele jaren geleden euthanasie aanvroeg om te kunnen sterven.  Maar niet voor Peter Boeckx zijn testament zou optekenen. Want de herinningen aan zijn turbulente leven zijn levendiger dan ooit.

VAN ROSSEM. Dinsdag 4 december en dinsdag 11 december op VIER.