KOEN WAUTERS reist met VALERIE, NONO en ZITA naar onbezorgde jeugdjaren in 1979

Nostalgiehit Groeten Uit, vorig seizoen goed voor gemiddeld 855.000 kijkers en 34,5% marktaandeel (VVA 18-54), is terug. Iedere donderdag reist VTM naar de seventies, eighties of nineties om er een weekend te spenderen in de tijdsgeest van toen: in geuren, kleuren én kleren. Op 3 januari maakt de kijker kennis met de 12-jarige Koen Wauters in 1979. Later duiken ook Davy Gilles (1988), Eddy Planckaert (1970) en Ben Segers (1986) met hun gezin in de teletijdcapsule van Groeten Uit.

KOEN WAS 12 IN 1979

De broekspijpen worden wijder, de haren golven steeds meer en punk weerklinkt op de dansvloeren. 1979 is ook het jaar waarin Margaret Thatcher voor het eerst verkozen wordt tot Britse premier en er dankzij Bancontact voor het eerst geld uit de muur gehaald kan worden. Maar niets van dat alles kan de 12-jarige Koen Wauters deren. Als jongste in een gezin van 6 kinderen glijdt hij als zondagskind door het leven. Zijn dagen brengt hij al voetballend door. “Mijn vader zei altijd: God schiep de dag en Koentje liep erdoor. Ik maakte mij niet snel zorgen over dingen”, herinnert Koen zich.Samen met zijn vrouw Valerie De Booser en hun kids, de 14-jarige Zita en 12-jarige Nono, reist hij een weekendje terug naar 1979. Ook voor Valerie een bijzonder jaar, want zij werd toen geboren.

An Lemmens wacht het gezin op met een blauwe Renault R4. “Daar kropen we vroeger met 6 kinderen in… Al vraag ik me nu wel af hoe dat mogelijk was”, lacht Koen. Samen tuffen ze in tweede versnelling en op de muziek van ABBA naar hun verblijf. De kids zijn nog ietwat sceptisch: “Ik ben benieuwd of ik mij hard ga vervelen”, zegt Nono. Maar die negativiteit maakt al snel plaats voor gelach wanneer iedereen een seventieslook aangemeten krijgt. Brede pijpen, haarbanden, leren jassen en ruitjes zijn helemaal hot in 1979. “Nono ziet eruit alsof hij elk moment naar de kerk moet gaan”, giert Zita. Valerie verliest zich dan weer helemaal in Pong, het allereerste videospel, even simpel als verslavend.

FAMILIE WAUTERS OP DE KERMIS

Het bezoek op zaterdagavond van zussen Lief en Veerle en broers Ludo en Kris brengt de warme, familiale sfeer van vroeger terug. Met als kers op de taart: een bezoekje aan de kermis, hét hoogtepunt van het jaar in Koens geboortedorp Sint-Genesius-Rode. Na de botsauto’s is het tijd voor een echte rijles. Want in 1979 kon je je jonkies nog gewoon achter het stuur van de wagen zetten. Hebben Nono en Zita de racegenen van Koen overgeërfd?