MATTHIJS VAN NIEUWKERK presenteert “Popquiz” bij VTM

Veertien duo’s strijden gedurende tien afleveringen voor de titel van Popquiz-kampioen. Welk quiz-duo vult vlotjes de tekst aan van “Wannabe” van de Spice Girls, herkent “Seven Nation Army” van The White Stripes als het op een panfluit gespeeld wordt, en kent alle platenhoezen van Angèle tot Zwangere Guy?  Dat duo maakt kans om het tot Popquiz-kampioen te schoppen en wint een jaar lang kaartjes voor alle concerten in het hele land. Zodra alles weer mag, uiteraard. Van de AB tot het Sportpaleis, van Rock Werchter tot Tomorrowland en alles daartussen. De beste plaatsen. Uitverkocht of niet. Bij elk concert en elk festival zullen er twee namen een jaar lang op de guest list staan: die van de winnaars van Popquiz.

Matthijs van Nieuwkerk
De man die alles in goede banen leidt, is Matthijs van Nieuwkerk. Hij werd een tv-icoon bij onze Noorderburen door zijn legendarische dagelijkse talkshow “De Wereld Draait Door” die ook in Vlaanderen op trouwe fans kon rekenen. Maar hij presenteert ook al bijna twintig jaar “Top-2000 à go-go”, een muziekprogramma tussen Kerst en Nieuwjaar, en ook zijn nieuwe programma “Matthijs Gaat Door” zit vol muziek. Popquiz is het eerste programma dat hij presenteert in Vlaanderen.

Redenen genoeg voor Koen Wauters om Matthijs in Nederland te gaan oppikken en tijdens de autorit alvast even te polsen hoe het met zijn kennis van Vlaanderen gesteld is.

Om de titel van Popquiz-kampioen in de wacht te slepen moeten de duo’s stevig voor de dag komen. Popquiz wordt immers opgevat als een soort Wereldbeker Muziekquizzen, met een poulefase van zeven wedstrijden, twee halve finales en één grote finale. Aan het einde van elke poulewedstrijd zal het winnende duo een plaats moeten veroveren in de Top-4 om te kunnen doorstoten naar de halve finales. De strafste duo’s zullen dus in totaal drie keer te zien zijn.

Elk team wordt bijgestaan door een Bekende Vlaming. Zij werden streng geselecteerd op drie criteria: popkennis, joie de vivre, maar ook: keihard-willen-winnen. 

Het huisorkest: Senne & Lokko
Rode draad doorheen het programma is het tweemans-huisorkest, bestaande uit zanger-toetsentovenaar Senne Guns en drummer-toetsenist-gitarist-bassist-en-dat-alles-vaak-tegelijk Laurens “Lokko” Billiet. Zij spelen live de generiek, alle jingles, en nemen zelf ook een aantal quizrondes voor hun rekening. Ze zijn maar met z’n tweeën, wat per definitie te weinig is om te kunnen spelen wat ze moeten spelen, maar ze maken er een sport van om te weigeren dat te geloven. En wel zo vastberaden dat ze ons (bijna) altijd overtuigen. Desgewenst houden ze ook de tussenstand bij en brengen ze de kandidaten af en toe een glas water.

Zeven rondes
De quiz bestaat uit 7 rondes. Wie de eerste ronde wint, mag kiezen welke Bekende Vlaming het team zal komen versterken. Maar: die keuze is voor de helft blind. Matthijs roept namelijk maar één van de twee Bekende Vlamingen naar binnen. Het is dan aan de kandidaten om in te schatten of deze eerste optie een goede aanvulling kan zijn voor hun team, of dat ze hem/haar cadeau doen aan het andere team, en dus het risico nemen om blind te gaan voor de tweede optie. Na de 5 volgende rondes waaronder ‘cover & kwel’, ‘blurred lines’ en ‘korte liedjes duren niet lang’ is het winnende team bekend, maar dat moet nu nog bewijzen dat het een plek in de halve finales waard is in de Supermedley. Om deze ronde tot een goed einde te brengen, is een combinatie nodig van gigantische popkennis, opperste concentratie en een uitstekend geheugen. De 4 teams die uiteindelijk de hoogste score behalen schoppen het tot de halve finale, en maken kans om de titel van Popquiz-kampioen in de wacht te slepen.

Popquiz met Matthijs van Nieuwkerk, vanaf donderdag 1 april om 20.40 bij VTM.