STEVEN VAN HERREWEGHE ontdekt het in ‘De jaren 80 voor tieners’

Vanaf donderdag 3 maart brengt Steven Van Herreweghe de jaren 80 naar Eén met het nieuwe De jaren 80 voor tieners. Daarin neemt Steven een tiental tieners, tussen 10 en 19 jaar oud, mee op een reis doorheen dat decennium. Met veel humor, archiefbeelden, en de beste jaren 80-muziek. Hij begint bij 1 januari 1980 en laat hen pas los op 31 december 1989.

Hoe kijken tieners van nu naar die wonderlijke periode in onze geschiedenis? En hoe anders is het om vandaag op te groeien? We krijgen ook af en toe een inkijk in het leven van de tieners en leren hen zo, naarmate de reeks vordert, allemaal beter kennen. Er wordt veel gelachen, maar de gesprekken zijn af en toe ook heel emotioneel en leiden tot verrassende inzichten. Over hoe anders het leven was, maar hoe ook heel veel dingen exact hetzelfde gebleven zijn – en dat wellicht ook altijd zullen blijven.

Naast het Eén-programma is De jaren 80 voor tieners ook een radioprogramma op Studio Brussel: tien weken lang draait Steven Van Herreweghe op zondagvoormiddag muziek uit – logisch – de jaren 80.

Van E.T. over de eerste spelcomputers tot de Koude Oorlog

Steven is opgegroeid in de legendarische jaren 80. Alles wat toen gebeurd is, staat in zijn geheugen gegrift. E.T., de walkman, The A-Team, Michael Jackson, het Heizeldrama, de ontplofte kapsels, de fluo trainingspakken, de gigantische werkloosheid, The Herald of Free Enterprise, de koude schotels en de Koude Oorlog. Maar ook: hiphop, de eerste mobiele telefoon, de eerste spelcomputers. Dingen die de wereld zoals we hem vandaag kennen, mee bepaald hebben. Iedereen die de jaren 80 heeft meegemaakt, denkt dat iederéén ze kent.

Maar niets is minder waar. Er loopt ondertussen een hele generatie rond die zich bij de jaren 80 weinig tot niets kan voorstellen: tieners, geboren in dit millennium. De jaren 80? Dat is hooguit de tijd waarin hun ouders jong waren. Maar als die tieners de jaren 80 zouden kennen, dan zouden ze begrijpen waarom hun ouders nu nog steeds zo raar dansen, nogal traag zijn met de computer, of waarom ze sparen zo belangrijk vinden.

Hun ouders zijn namelijk, net zoals Steven, opgegroeid in een uitzonderlijke tijd. De jaren 80 waren wild. Spannend. Onvoorspelbaar. Soms zelfs levensgevaarlijk. Eigenlijk echt iets voor tieners. Een fantastisch verhaal, en fantastische verhalen moeten verteld worden. Geen ander decennium heeft zulke prachtige muziek en films geproduceerd. Kleurrijke en geschifte popcultuur als tegenreactie op de alomtegenwoordige uitzichtloosheid.

Elke aflevering reist Steven met de tieners, vanuit hun slaapkamer en met behulp van archieffragmenten en bijzondere verhalen, door een wonderlijk jaar. Van 1980 helemaal tot 1989. Het is oudejaarsavond, 31 december 1979, 23.59 uur, en we tellen af naar Nieuwjaar. 10, 9, 8, 7 … Welkom in De jaren 80 voor tieners.

De jaren 80 voor tieners: vanaf 3 maart elke donderdag om 20.35 uur op Eén en via VRT NU / vanaf 6 maart elke zondag van 10.00 tot 12.00 uur op Studio Brussel.

De jaren 80 voor tieners is een programma van Panenka voor Eén.