TOM WAES volgt de gevaarlijkste motorrace ter wereld in Reizen Waes Europa

Reizen Waes Europa – zondag 23 december om 20.20u op Eén

In de tweede aflevering van Reizen Waes Europa bezoekt Tom Waes Isle of Man, een eiland in de zee tussen Ierland en Engeland. De spectaculairste bezienswaardigheden zijn het grootste waterrad ter wereld en schapen met vier hoorns. Niet meteen de ideale vakantiebestemming dus.

Maar één week per jaar breekt de hel er los. Dan wordt de Tourist Trophy gereden: de gevaarlijkste motorrace ter wereld. Het is een race op de openbare weg en motorcoureurs vliegen er tegen 300 kilometer per uur door de straten van het eiland. Langs stoepranden, huizen en elektriciteitspalen…

Elk jaar valt er minstens één dode. In 2016 waren dat er zelfs vier. Tom volgt de race en stapt ook zelf op de motor, al is dat uiteraard niet als wedstrijdrijder.

Daarnaast praat hij met voor- en tegenstanders van de TT Trophy.

De liefhebbers noemen Isle of Man het mekka van de motorsport, maar volgens de tegenstanders is de “TT race” compleet onverantwoord. Tom bezoekt onder meer Bernard Moffat, columnist en rabiaat tegenstander van de race.

“Waar ter wereld maakt een ziekenhuis zijn mortuarium leeg voor de start van een sportevenement?”

Bernard Moffat

Tom volgt de TT race al jaren, maar maakte het evenement nog nooit in levenden lijve mee. Nu trekt hij er voor het eerst naartoe, weliswaar met een dubbel gevoel: “De dood lijkt echt deel uit te maken van dit evenement. Het circus gaat hier gewoon door. Maar als motorliefhebber voel ik mijn bloed sneller stromen. Ik kan niet anders dan dit opwindend vinden.”

Tijdens de raceweek volgt Tom twee deelnemers van dichtbij. De 22-jarige debutant Davey Todd die dit jaar zijn allereerste TT rijdt en nooit echt stilstaat bij de gevaren van deze sport. En ook Peter Hickman, één van de topfavorieten. Hickman behaalde al verschillende keren zilver en brons maar wil in deze editie voluit voor het goud gaan.

“Mijn scepticisme heeft voor een stuk plaatsgemaakt voor bewondering. Deze kerels zijn zo begeesterd door hun sport dat je bijna niet anders kunt dan gecharmeerd geraken.”

Maar uiteraard probeert Tom het zelf ook eens. Want onder de 50.000 kijklustigen die elk jaar het eiland overspoelen, zijn er duizenden motards die op één bepaalde dag, Mad Sunday, zelf het parcours op mogen. Ook Tom dus. Helaas loopt dat niet voor iedereen even goed af.

“Het probleem is dat op Mad Sunday iedereen wil laten zien wat hij kan. Met alle gevolgen van dien.”

Zoals elk jaar, gebeuren er ook tijdens deze editie verschillende ongelukken. Een week lang wordt Tom heen en weer geslingerd tussen adrenaline en afkeer.

“Eenmaal de adrenaline is weggeëbd, dwalen mijn gedachten weer af naar de ouders die in de paddocks afscheid nemen van hun overleden zoon.”