‘Zorgen voor mama’: zes mama’s delen met KRISTEL VERBEKE hun verhaal over armoede

Zorgen voor mama: vanaf 20 april elke dinsdag om 20.40 uur op Eén.

Vanaf dinsdag 20 april praat Kristel Verbeke in het nieuwe Zorgen voor mama met zes mama’s die laten zien en voelen wat het betekent om in armoede te leven. Zes mama’s die het beste willen voor hun kind, maar voor wie het niet altijd simpel is om dat te kunnen geven. Kristel praat met hen over het oordeel van de buren, vrienden of familie, het verleden dat ze maar moeilijk kunnen loslaten, over hoe ze zich constant moeten aanpassen om te overleven en erbij te horen. Maar ook over hoe sterk ze zijn. De problemen oplossen lukt niet op één, twee, drie. Maar Kristel luistert naar hen en probeert hen samen met twee ervaren experten dat extra duwtje in de rug te geven.

Kristel Verbeke: “Tellen en rekenen, elke cent omdraaien en nog eens omdraaien. De meeste mensen denken dat armoede enkel een tekort aan geld is. Maar het is zoveel meer dan dat. Armoede maakt veel kapot. Ik weet het, want ik zat er lange tijd middenin. Vechten om erbij te horen. Veroordelende blikken. De schaamte. Samen met Joost en Claudia wil ik iets veranderen, iets betekenen of gewoon luisteren. Ik wil hen vooral laten voelen dat ze er niet alleen voor staan.”

Kleine stappen vooruit

Kristel gaat samen met experten Claudia Di Vaio (sociaal werker bij Kind en Gezin) en Joost Bonte (straathoekwerker) langs bij de gezinnen. Zes maanden lang volgen ze de mama’s tijdens hun dagelijkse worstelingen. Experten Joost en Claudia gaan op zoek naar oplossingen in het kluwen van administratie en regelgeving. Samen met de mama’s bekijken ze welke stappen vooruit er kunnen genomen worden. Dat hoeft niet om grote veranderingen te gaan, maar kleine stappen in hun huishouden, de zorg voor de kinderen, opvang of hulp bij het huiswerk. Misschien is er wel een mogelijkheid om eens samen op vakantie te kunnen, of eindelijk gewoon eens iets voor zichzelf te doen?

Joost: “Een goede hulpverlener doet drie dingen: luisteren, troosten en hoop verlenen. Ik ben opgegroeid in een volkscafé, waar ik geleerd heb dat iedereen zijn verhaal heeft. Armoede begint bij een gebrek aan centen, maar het is zoveel meer dan dat. Armoede is het gevoel hebben van er niet bij te horen.”

Claudia: “Een goede hulpverlener is iemand die naast het gezin staat en niet iemand die alles overneemt. Ik wil geen redder zijn en het gevoel geven aan een gezin: ‘ik ben hier nu omdat het je niet lukt.’ Ik wil hen vooral het zelfvertrouwen geven om de zaken aan te pakken.”

Zorgen voor mama: vanaf 20 april elke dinsdag om 20.40 uur op Eén.

Zorgen voor mama is een programma van Warner Bros. ITVP België voor Eén.

Korte inhouden

Aflevering 1

Vandaag maakt Kristel kennis met de 43-jarige Marleen uit Hamme, uitgerekend de plek waar Kristel als tiener zelf opgroeide in armoede. Marleen en haar man Sven zijn beiden al jaren werkloos en straathoekwerker Joost hoopt daar verandering in te kunnen brengen. In Ravels ontmoet Kristel de 25-jarige Ellen, een alleenstaande mama met twee kinderen. Ellen staat er alleen voor in de opvoeding en kan op niemand anders rekenen dan zichzelf. Ze werkt als poetsvrouw en 60 euro per week is alles wat er overblijft ‘om van te leven’. Sociaal werker Claudia schiet te hulp.

Aflevering 2

Alleenstaande mama Ellen droomt van een opleiding, maar wat met avondonderwijs als je geen opvang hebt voor de kinderen? Samen met Claudia zet ze stappen vooruit. Tot de continue stress van armoede Ellen te veel wordt. In Hamme gaat Sven, na 4 jaar werkloos zijn, voor het eerst terug aan de slag als tuinman. Snel wordt duidelijk wat de gevolgen zijn voor het hele gezin. Kristel maakt kennis met de 36-jarige Karina, mama van vier kinderen die ondanks haar CVS-diagnose blijft werken omdat het moet. Karina heeft zich erbij neergelegd dat haar schulden wellicht nooit afbetaald zullen zijn.

Zorgen voor mama: vanaf 20 april elke dinsdag om 20.40 uur op Eén.