Kursaal Oostende brengt een unieke hommage aan ARNO

Delen met je netwerk?

Vorig jaar verloor ons land een absolute Belpoplegende: Arno Hintjens, Oostendse Brusselaar, podiumbeest, enfant terrible van de Belgische muziek, ‘le plus beau’, … Met één been in Oostende en één been in Brussel uitte Arno zijn liefde voor beide steden. De liefde was wederzijds: zowel in Oostende als in Brussel werd Arno tot ereburger gehuldigd. 

Op donderdag 22  juni organiseert Kursaal Oostende een unieke hommage aan Arno. Onder andere Patricia Kaas, Melanie De Biasio, Wim Opbrouck, Wim Vandekeybus en Zwangere Guy zullen daarbij een eerbetoon brengen aan ‘le plus beau’.

Begin 2022 speelde Arno een ronduit beklijvende Radio 1 Sessie tijdens dewelke hij op niet mis te verstane wijze Les Yeux de ma Mère aankondigde met de (helaas) profetische woorden dat hij ‘dra daarboven zijn eigen moeder ging bezoeken’. De impact van dit moment was enorm. Amper een paar maand later – na het effectieve heengaan van ‘le plus beau’ op 23 april 2022 – prijkte Les Yeux de ma Mère op de eerste plaats van de Radio 1 Belpop 100 én op nummer één in de Radio 1 Classics 1000. In zijn schaduw stonden Tom Waits, John Lennon, David Bowie, The Beatles, Queen, Fleetwood Mac, Nina Simone en Nick Cave te drummen voor een begeerde plek in de top 10. De natie had Arno – inmiddels benoemd als Officier in de Kroonorde – overduidelijk én instant tot Nationale Held gekroond.

Het was Arno zijn wens om een waardevol eerbetoon concert te krijgen met een line up van artiesten die zijn absolute zegen kregen. Bestaande uit muzikanten met wie hij in het (recente) verleden muziekgeschiedenis schreef, gloedvol samenwerkte of met artiesten die hij ‘simpelweg’ bewonderde. Die approved list kreeg – in nauw overleg met Arno – op opvallend korte tijd vorm. Arno wist namelijk altijd wat hij wou. En die Arno-approved list heeft het team van de AB in constant overleg met Arno-rechterhand en bassist Mirko Banovic, zijn vriend en fotograaf Danny Willems én Arno-manager Cyril Prieur zo goed als mogelijk trachten te realiseren. Geloof ons: dichter dan deze Arno Hommage, raken we niet bij ‘le plus beau’.

De concerten vinden plaats in AB op zaterdag 17 en zondag 18 juni 2023. Vervolgens reist deze AB- productie door naar Oostende op donderdag 22 juni en krijgt het verhaal dit najaar nog een buitenlands staartje in de prestigieuze Parijse zaal Salle Pleyel. 

De ticketverkoop start op woensdag 8 maart om 11u.

Foto: SVH