In beeld. Boek GASTON & LEO – MET LACH EN TRAAN voorgesteld

Delen met je netwerk?

Presentator, goochelaar en acteur Kobe Van Herwegen brengt erfenis van komische duo Gaston Berghmans en Leo Martin weer tot leven. Vanmorgen werd het boek “Gaston & Leo – Met lach en traan” voorgesteld in Theater Elckerlyc Antwerpen. Dit in het gezelschap van Chantal Berghmans en Martine De Waegeneire, de dochters van Gaston Berghmans en Leo Martin. Ook de toenmalige manager René Vlaeyen was erbij.

Exact dertig jaar na het overlijden van Leo Martin, dat het abrupte einde betekende van Vlaanderens populairste komische duo ooit, brengt “Gaston & Leo. Met lach en traan” voor het eerst hun leven en carrière in kaart, geïllustreerd met fotomateriaal uit de persoonlijke archieven van beide komieken en aangevuld met anekdotes en quotes.

Van 1972 tot en met 1993 vormden Gaston Berghmans en Leo Martin het populaire komische duo Gaston & Leo. Tijdens de hoogdagen van hun succes spelen ze in blijspelen, schitteren ze op tv en op het witte doek en doorkruisen ze met hun theatershows het hele land. Met Gaston als de clown en Leo als trouwe aangever breken ze alle records, en veel van hun sketches zitten tot de dag van vandaag in het collectieve geheugen.

Maar hoe overweldigend hun succes ook lijkt, de medaille heeft een keerzijde. Hun volkse tongval en laagdrempelige humor zijn een doorn in het oog van de ‘betere’ pers. Achter de schermen komt hun samenwerking onder hoogspanning te staan en werpen slepende ziektes bij zowel Leo als Gaston een schaduw over hun geluk.

Auteur Kobe Van Herwegen: “Ik weet nog goed dat ik als kleine jongen helemaal in de ban was van Gaston en Leo. Met dit hommageboek wil ik niet alleen een huldiging aan hun carrière brengen maar ook het verhaal erachter vertellen. Wat was hun achtergrond, hoe leerden ze elkaar kennen en wat was de tol van de roem?”

“Gaston & Leo, Met Lach en Traan”, is een uitgave van Pelckmans en kost 29,50 euro.

Foto: SVH