MERCHO kondigt zijn opvolgers aan

Delen met je netwerk?

Merho heeft met ‘Seizoensfinale’ afscheid genomen van zijn Kiekeboes, maar met Charel Cambré en Nix is de opvolging verzekerd. Hun eerste album ligt vanaf 14 februari 2024 in de winkel.

“Dit was de moeilijkste beslissing van mijn leven”,  aldus Merho. “Met vooraf vele gesprekken en nog veel meer slapeloze nachten. Veel twijfel ook. Uiteindelijk koos ik voor verderzetting. Na die 46 jaar dat ik er met hart en ziel aan werkte, zitten de Kiekeboes in het collectief geheugen van generaties Vlamingen. En als er niets nieuws uitkomt, verdampt zo’n reeks. En dat zou ik toch jammer vinden. Voorbeelden genoeg in het verleden, met Kuifje als uitzondering die de regel bevestigt.”

“Mijn voorwaarde was wel dat het geen imitatie mocht worden van wat ik deed. Het succes van de Kiekeboes dreef altijd op humor. En humor is zo persoonsgebonden en moeilijk te imiteren. Dus geen flauw afkooksel van het origineel. Wat ik voor ogen had, was een resetting. Een zeer geslaagd voorbeeld hiervan is de James Bond-saga. Sinds de komst van Daniel Craig in ‘Casino Royale’ werd de formule opnieuw uitgevonden. En het leverde enkele van de beste Bond-films ooit op.”

Dreamteam

Voor die resetting heeft Merho zijn dreamteam gevonden. “Iemand die in het verleden bewees dat hij heel veel humor heeft, is Nix. Een zeer eigen humor ook. Hij gaf ons Kinky & Cosy, een reeks waarbij hij net als ik taboeonderwerpen niet uit de wegging. En sinds hij De Buurtpolitie verstript, was het me niet ontgaan dat hij ook mainstream perfect aanvoelt. Bovendien weet hij hoe hij een plot moet opbouwen. Hij zal aan de slag gaan als de nieuwe scenarist.”

“Grafisch vond ik het ook tijd voor een upgrade. Ik heb mezelf altijd gezien als een verhalenmaker die zijn eigen scenario’s uittekende. Het tekenwerk was functioneel, maar niet spectaculair. In tegenstelling tot dat van de meesterlijke tekenaars waarvoor ik zoveel bewondering koesterde. Ik ben dan ook heel blij dat we voor dit project Charel Cambré konden aantrekken. Een van de allerbeste Vlaamse striptekenaars van zijn generatie. En hij heeft er duidelijk zin in.”

“Doe daarbij de knappe inkleuring van Shirow Di Rosso en de Kiekeboes zijn in handen van een topteam waarin ik alle vertrouwen heb.”

De Kiekeboes 165

Merho laat zijn Kiekeboes nu los. “Het heeft iets weg van je kinderen uithuwelijken”, lacht hij. “Want ook al besef je dat ze de ideale levenspartner hebben gevonden, het blijven toch je kinderen. Ik maakte van op de eerste rij mee hoe Willy Vandersteen Suske en Wiske overdroeg aan Paul Geerts. En ik herinner me nog steeds zijn woorden: ‘Paul, vanaf nu moet het publiek wennen aan jouw Suske en Wiske.’ En zo is het maar net.”

Album 165 van de Kiekeboes ligt op 14 februari 2024 in de winkel, exact een dag voor de verjaardag van Fanny en precies 47 jaar na de eerste verschijningsdatum van ‘De wollebollen’ in Het Laatste Nieuws.

Foto: SVH