EMMA BALE stelt nieuwe single ‘ogen dicht’ voor

Delen met je netwerk?

In 2024 komt Emma Bale thuis. Voor het eerst heeft ze het gevoel dat ze zélf aan het stuur van haar carrière zit. Dat is vroeger wel eens anders geweest. Zeker: ze zou nog steeds een prachtige popprinses kunnen zijn. Iemand die zich laat sturen en gewoon uitvoert wat er van haar gevraagd wordt. Dat heeft ze vroeger al gedaan. Alleen: Emma voelde zich in dat scenario vooral een samenraapsel van andere artiesten. Het maakte haar niet gelukkig, dus één ding wist ze zeker: never again.

Enter Willem Ardui van het Antwerpse blackwave. Emma was onder de indruk van zijn Nederlandstalig solowerk, en nam contact op met de vraag om samen te werken. Het klikte meteen. De eerste schrijfsessie leverde het uitstekende ‘lavender salt’ op, een nummer uit haar vorige winter verschenen EP 3.1. die, de titel geeft het weg, het eerste deel was van een drieluik waarvan 3.2. op 21 juni verschijnt. ‘ogen dicht’, een track die ze eveneens samen met Ardui en Nina Sampermans schreef, wordt daarvan de eerste single. In het Nederlands, inderdaad. Want dat is het concept: drie EP’s, waarop telkens in drie talen wordt gezongen. “In het Nederlands schrijven voelt als een bevrijding. Doordat het mijn moedertaal is klinkt alles sowieso een stuk persoonlijker. Daar kan ik verwoorden wat ik wil zeggen op een manier die heel Emma is. Ik ben iemand die in het echte leven van nature conflicten vermijdt. Brutaal woordgebruik ligt niet in mijn aard. Ik schrijf liever poëzie, zodat ik mijn emoties wat omfloerster kan formuleren maar de boodschap toch overkomt. Daar voel ik me gewoon beter bij.”

‘ogen dicht’ is een zomerse oorwurm die al van bij de eerste beluistering je aandacht trekt: anders dan anders, maar toch -door dat uit de duizenden herkenbare stemgeluid- heel erg Emma Bale. Kwetsbaar en tegelijk bloedmooi. Ze weet er perfect het allesverslindende gevoel van een nieuwe verliefdheid in te vatten. “Dat is precies de euforie die ik wilde creëren. Ik heb al zoveel mooie zomers mogen meemaken in het gezelschap van mijn beste vrienden. Samen barbecueën terwijl de zon onder gaat. Muziekje op en een glas wijn erbij. Tegelijk is er die ene persoon waar je je tot aangetrokken voelt en wiens blik je geen moment uit het oog verliest omdat je merkt dat de vonk langs weerskanten overspringt… zo’n ervaring belichaamt het volmaakte geluk voor mij.”

Er volgt later nog een derde EP die uiteindelijk met de andere twee gebundeld zal worden op een album. Een album met een titel waarbij het getal ‘3’ een belangrijke rol zal spelen. Dit symboliseert voor Emma haar persoonlijke én muzikale groei. Ook de vlecht die in de drie gestileerde videoclips telkens terugkomt heeft een betekenis. “Voor mij staat dat voor iets jeugdigs. Er zit schoonheid en kracht in, maar tegelijk is het ook iets straks en pijnlijks. Bovendien: een vlecht bestaat uit drie delen. Zo komt alles weer samen. Ik ga door een heel positieve fase in mijn leven: ik voel me omringd door liefde en beschermd door een goddelijke kracht. Eigenlijk geloof ik nu pas écht in mezelf. Ik besef dat het misschien wat chaotisch lijkt: drie verschillende EP’s waarop ik zowel Nederlands, Frans als Engels zing, maar ik ben er nu al supertrots op. Ik maak eindelijk de muziek die ik ook in mijn eigen playlist zou zetten. Dat is voor mij een groter succes dan eender welke gouden plaat.” Benieuwd naar hoe de videoclip eruit ziet? Bekijk het hier.

Foto: SVH