Met RUDI VRANCKX naar het front in Oekraïne, Libanon, Israël en de Palestijnse gebieden

Delen met je netwerk?

Al meer dan dertig jaar brengt Rudi Vranckx verslag en duiding bij grote wereldconflicten. Het afgelopen jaar trok hij naar drie verschillende conflictgebieden: Oekraïne, Libanon en Israël en de Palestijnse gebieden. Hij kwam terug met twee televisiereeksen, ieder met hun eigen insteek: Tussen oorlog en leven voor Eén en De eeuwige oorlog voor Canvas. Met die gediversifieerde aanpak wil VRT alle Vlaamse kijkers de impact van die conflicten beter helpen begrijpen én aanvoelen. Drie jaar geleden maakte Rudi al gelijkaardige reeksen over Irak, Somalië en Afghanistan.

Voor het Eén-programma Tussen oorlog en leven neemt Rudi telkens twee boeiende Vlamingen mee naar ‘zijn’ oorlog. Met #LikeMe-acteur Maksim Stojanac en Karrewiet-anker Meryem El Mandoudi reist hij naar Oekraïne, met Kristel Verbeke en Otto-Jan Ham naar Libanon en met Wim Lybaert en kinderchirurg Erwin Van der Veken (Topdokters) naar Israël en de Gazastrook. Hoe beleven zij de oorlog wanneer ze er voor het eerst van dichtbij mee geconfronteerd worden? Samen met Rudi dompelen ze zich onder in de verhalen van gewone mensen in oorlogsomstandigheden. 
​Vanaf woensdag 15 februari om 20.40 u. op Eén en VRT MAX.

In het Canvas-programma De eeuwige oorlog onderzoekt Rudi in dezelfde conflictgebieden waarom er maar geen einde lijkt te komen aan de oorlog daar. Om dat beter te begrijpen, praat hij met experten en kroongetuigen die de conflicten van nabij hebben meegemaakt. Zij bieden een uniek inzicht in het schijnbaar onoplosbare conflict in hun land. Hun verhaal wordt geïllustreerd met zorgvuldig geselecteerde archiefbeelden.
​Vanaf zondag 19 februari om 20.50 u. op Canvas en VRT MAX.

Vanaf 25 februari volgt op Canvas ook nog de tweedelige documentaire Seksueel geweld in de oorlog, waarin Inge Vrancken seksueel misbruik in oorlogssituaties onderzoekt en de huidige toestand in Oekraïne vergelijkt met die in Bosnië 30 jaar geleden. Meer informatie hierover volgt later.

En uiteraard blijft VRT ook in haar dagelijkse nieuws- en duidingsprogramma’s inzetten op buitenlandjournalistiek.

Foto: SVH

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *