CLOSE 7 keer bekroond op “Les Magritte du Cinéma”

Delen met je netwerk?

CLOSE van Lukas Dhont is gisterenavond bij de uitreiking van de Franstalige filmprijzen ‘Les Magritte du Cinéma’ in Brussel maar liefst 7 keer in de prijzen gevallen.

CLOSE won de trofee in de categorieën Beste Vlaamse Film, Beste Scenario, Beste Actrice in een bijrol (Emilie Dequenne), Beste Jong Mannelijk Talent (Eden Dambrine), Beste Acteur in een Bijrol (Igor Van Dessel), Beste Beeld (Frank van den Eeden) en Beste Decor (Eve Martin).

De oscargenomineerde film van Lukas Dhont wist daarmee 7 nominaties van de 9 genomineerde categorieën te verzilveren.

Producer Michiel Dhont nam de prijs voor Beste Vlaamse Film in ontvangst: “Bedankt voor deze erkenning. Close is een film over vriendschap, over kwetsbaarheid en over het belang van verbinding. Mijn dank gaat uit naar de buitengewone ploeg die heel hun hart in deze film heeft gelegd. Dank aan mijn broer Lukas die momenteel in Los Angeles verblijft voor de Oscarcampagne. Jullie zijn de reden dat wij hier staan vandaag. We zijn erg fier Belg te zijn en om Belgische film te maken en het is een grote eer om België te kunnen vertegenwoordigen tijdens de Oscaruitreiking volgende week.”
Belgische film heeft zijn plaats in de wereld veroverd.

Sinds de wereldpremière in Cannes, waar Close bekroond werd met de Grand Prix, is de film wereldwijd overladen met prijzen, met als voorlopig hoogtepunt de oscarnominatie voor Beste Internationale Speelfilm.

De 95ste Academy Awards worden op zondag 12 maart uitgereikt in het Dolby Theatre in Hollywood. De komende week zal onvermoeid campagne gevoerd worden met het oog op de Oscars, o.a. door de Amerikaanse arthouseverdeler A24, die de film op 27 januari in de Noord-Amerikaanse bioscopen bracht.

Telenet zendt de ceremonie live uit via Play More Cinema en via GoPlay. Afstemmen op de livestream kan in de nacht van zondag 12 maart op maandag 13 maart om 00.30.

CLOSE is een productie van Menuet, Diaphana Films, Topkapi Films en Versus Production in coproductie met vtm en RTBF en met de steun van het Nederlands Filmfonds (NFF) en het Netherlands Film Production Incentive, het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, Canal+, Ciné+, Sacem en Eurimages, met de hulp van de Tax Shelter Maatregel van de Belgische Federale Overheid en Casa Kafka Pictures.

CLOSE kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.

Met dank aan trotse partners Streamz, United Airlines, Telenet , De Auteurs, Voka Oost-Vlaanderen, Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en Flanders Image.

Foto: SVH